Новини

Министерство на инвестиционното проектиране ще работи за кадастъра


Ново министерство на инвестиционното проектиране създаде кабинетът на Пламен Орешарски. По думите на самия премиер то трябва да се заеме с регионалните проекти. Има нужда и от най-сетне завършване на кадастъра, каза Орешарски като аргументира работата на бъдещото министерство.

За министър беше назначен арх. Иван Данов. Той коментира, че точните наименования на структурните елементи на министерството са в процес на уточняване, тъй като се пише устройствен правилник, но съдържанието е относително ясно. В министерство на инвестиционното проектиране ще бъде устройството на територията и най-вече задачите в областта на ускоряване изготвянето на проекти. Към министерството ще са и нормативите за проектиране и строителство, като работата ще бъде насочена към синхронизиране на българското законодателство в областта на строителството и на проектантската дейност със законите и нормите на Европейския съюз. Благоустройство и жилищната политика също се очаква да са към това министерство. Вероятно към него ще е и

агенцията по кадастъра

ДНСК и Националният център за териториално развитие. Арх. Данов подчертава, че кадастърът е основа на проектантския процес. Той обърна внимание и на качеството на кадастралните карти. Арх. Данов отбеляза, че в кадастъра има възвръщаемост на средствата. Може да се мисли за известна оптимизация на събирането на кадастралната информация, тъй като тя в момента е разпръсната между няколко министерства в страната, отбеляза арх. Данов и допълни: „Ще обърна изключително сериозно внимание на изискването за качество и най-вече за прецизност при изработване на тези карти, за да бъде това гаранция в бъдеще да няма спорове и да няма основание за други негативни явления и съмнения.“

Като голям недостатък се смята именно забавянето на изработката на устройствени планове на общините. Тъй като тези устройствени планове са основание или база за търсене и кандидатстване за инвестиции, и именно тези устройствени планове ще бъдат приоритет за дейността на министерството, отбеляза арх. Данов.

Той заяви, че Законът за устройство на територията в този си вид

е практически изчерпан

и трудно може да бъде ремонтиран. „Мисля, че има много по-добри европейски практики, които могат да се прилагат. В края на краищата ние живеем на една единна територия – европейската, говорим за общи стандарти и общи нормативи. Линията е, че се върви към обединение именно на стандартите и нормативите. И в този смисъл нека да се възползваме от най-доброто и най-подходящото за нас. Преди всичко целта ще бъде да се очертаят ясни правила, недвусмислени закони, олекотяване на документацията за вземане на разрешение за строеж и да има предвидими процедури“, отбеляза министърът.

Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Нужна е цифровизация на кадастъра

Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, бизнес климатът наистина има нужда от сериозна промяна. Велев отбеляза, че съставка на бизнес климата е и сигурността на собствеността, като обърна внимание освен на правораздаването и на цифровизация на кадастъра. Велев припомни, че само 18 процента е цифровизиран и от четири години този процент не е променен, което не вещае една сигурност на собствеността и лесно опериране. Велев обърна внимание, че много от таксите у нас са превърнати в данъци. Те не са в размер, който да покрива разходите по тяхното администриране, така както е по закон, коментира той.

Камарата на строителите иска нов закон за обществените поръчки и разделяне на ЗУТ

Изцяло нов Закон за обществените поръчки и разделяне на Закона за устройството на територията на два закона – за устройството на територията и за строителството, са сред  законодателните предложения на Камарата на строителите в  България, които очакват да бъдат приети от новия парламент, коментира председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов. Той припомни, че за разделянето на Закона за  устройството на територията има съгласие от предишната комисия  по местно самоуправление и регионална политика, както и от предходните ресорни министри. Сред акцентите в новия Закон за обществените поръчки трябва да бъде връщането на външните експерти в тръжните комисии като присъствието им там да е задължително, както и въвеждането на електронното възлагане на обществените поръчки. По този начин според председателя на камарата ще се гарантира публичност и прозрачност на обществените поръчки не само, когато се възлагат, но и в различните етапи от изпълнението им.

Законът за устройство на територията освен, че е променян повече от петдесет пъти и вече почти никой не си спомня кой е последният му вариант, но и пречи на инвестиционната дейност, смята Светослав Глосов. С разделянето на този обемист закон се очаква инвеститорите да получат по-голяма яснота за всички стъпки, които трябва да предприемат, при изпълнението на един проект в хоризонт например от две години.
Според камарата създаването на министерството на инвестиционното проектиране ще помогне на страната

да навакса закъснението в областта на кадастъра

 Последните три години една стотинка не е вложена в тази дейност, нямаме подробни карти на Черноморското крайбрежие, подобен е проблемът и с останалата част от територията на страната, коментира председателят на камарата. Знаете, че

част от магистрала „Люлин“ липсва

в кадастъра, допълни той.

От кризата досега около 150 000 души са освободени от строителството или една трета от безработицата в страна е от този сектор, напомни той. Разчитаме на обществени поръчки и на благоприятна бизнес среда, за да се върнат чуждестранни инвеститори и секторът да се съживи, каза Глосов.

Глосов напомни, че продължава да стои нерешен въпросът със задълженията на общините към бизнеса, които варират между 170 – 200 млн. лева.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us