Новини

МЗХ обеща общ регистър на земеделските земи


Министерството на земеделието и храните започва работа по изготвянето на единен регистър на земеделските земи, съобщи заместник-министърът Светлана Боянова на международния земеделски панаир в Париж. В обща информационна система ще се обединят картата на възстановената собственост, кадастралните карти, ортофотокартата, чрез която фермерите кандидатстват за субсидии. Ще бъдат отбелязани и договорите за „белите петна“ – запустелите площи, които обработват арендаторите в едно землище на пропорционален принцип срещу плащането на рента в общината, давана по-късно на собственика.

През февруари омбудсманът Константин Пенчев организира дискусия за проблемите при ползването на земеделските земи и правата на гражданите. Поводът беше множеството жалби на граждани и техни сдружения за неизпълнение на задълженията за заплащане на дължимите суми по договорите за наем и за аренда, за неправомерно ползване на собствените им земеделски земи и за лоша система на информация, необходима за защитата на правото на собственост.

В Париж Боянова коментира, че министерството и в момента разполага с цялата тази информация, но тя не е включена в единна система, което създава възможност за злоупотреби. Собственици се жалват, че земите им се използват от други, а арендаторите твърдят, че собствениците кандидатстват за субсидии, макар друг да обработва земите им. От МЗХ обаче не се ангажираха със срок за изграждането на единната система. Въпреки това идеята е в законодателството да се нанесе промяна, че само онези, които са вписани в бъдещия единен регистър, ще могат да кандидатстват за европейски субсидии.

През миналата година субсидиите достигнаха 1,2 милиарда лева.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us