Новини

На 76 години почина проф. Стивън Хокинг

Прочутият британски теоретичен физик проф. Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст. Това съобщи семейството му днес (14 март 2018 г.), цитирано от британските и световни медии.

„Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години“, пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция „Прес асосиейшън“. „Някога казваше: „Това нямаше да е кой знае каква Вселена, ако в нея не живееха хората, които обичаш.“

Днешната дата – 14 март, е и рождената дата на Алберт Айнщайн. Проф. Хокинг е роден на 8 януари 1942 г., когато са навършени 300 години от кончината на Галилео Галилей.

Макар и напълно парализиран Стивън Хокинг е човекът, направил едни от най-важните открития на миналия век. Движи се в инвалиден стол заради амиотрофична латерална склероза, като диагнозата му е поставена още на 21-годишна възраст, а докторите му предричат скорошна смърт. Хокинг не се отказва да се бори с болестта си и е сред най-дълго живелите с такова заболяване, познати в историята на медицината. Той учи физика в Оксфорд и през 1971 г. заедно със сър Роджър Пенроуз дава математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив. Три години по-късно доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици. Това лъчение днес е известно като лъчение на Хокинг и за първи път обединява законите на гравитацията с квантовата механика и термодинамиката – откритията на Нютон и Айнщайн. През 1981 г. той формулира хипотезата, че въпреки Вселената да няма граница, тя има краен размер в пространство-времето. Тя бива доказана математически през 1983 г.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us