Новини

Надежди за лек срещу пандемията

Българска иновативна компания „Микар Иновейшън“ е открила молекула, която може да се използва за лечението на COVID 19. Лекарствената молекула, която българската компания откри, предпазва здравите лимфоцити от вирусна инфекция. По този начин може да блокира коронавируса да влезе в тях и да ги зарази.
Молекулата, която „Микар Иновейшън“ изолира, е базирана на протеините, които се свързват с метастазите и вируса на ХИВ. Оказва се, че такава молекула може да се окаже успешно лекарство за Ковид-19.
За целите на откриването на ефективна малка лекарствена молекула е използвана комбинация от над 4 милиона химични съединения. Те са изпратени до международните компании ThermoFisher и Eurofins за биологични анализи, където са получили изключително обнадеждаващи резултати.
Субстанцията в момента се подобрява и се предвижда тя „да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци. Молекулата трябва да измине утвърдения път от клинични изпитвания.
Костадин Петков от София Тех парк съобщи, че вече са осъществили връзката между фирмата и държавните здравни структури, където могат по най-бързия начин да се съкратят административните процедури при изработването на медикамент.
По негови думи до месец-два предстоят клинични изпитания. След това започва една процедура, която не може да се каже в какъв срок клетката ще се превърне в лекарствена форма.
Същевременно китайски учени изпробваха ваксина срещу коронавирус върху маймуни, пише „Дейли телеграф“.
Те са установили, че маймуните произвеждат антитела, които атакуват вируса и предотвратяват повторна инфекция. Заразените с новия вирус маймуни са придобили имунитет срещу заболяването.
След като първоначално заболели, маймуните произвели антитела, с които предотвратили повторно инфектиране, установили учените.
Изследването е публикувано от bioRxiv и е проведено от Peking Union Medical College.
Откритието хвърля светлина върху мистериозни случаи, при които пациенти са заболели повторно от вируса. Някои са били освободени след негативна проба за коронавирус, но по-късно отново са развили симптоми, дори са дали и положителна проба.
Вчера беше съобщено, че започват клинични тестове за ваксина срещу коронавирус в научния институт „Кайзер Перманент“ в Сиатъл, САЩ.
По последни данни на Световната здравна организация по света има над 173 00 потвърдени случая, а починалите са повече от 7000. Регистрирани са случаи в 152 държави. Данните на Университет „Джон Хопкинс“ показват над 182 000 случая и над 7100 починали в 155 държави.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us