Новини

НАСА откри седем екзопланети като Земята

Три са в обитаемата зона – очаква се да имат вода и атмосфера

Седем екзоплатени с големината на Земята са били засечени от космическия телескоп Шпицър на американската космическа агенция НАСА. Планетите обикалят около звезда ултрастудено джудже, наречено Трапист-1. В течение на 21 дена телескопът е засичал планетите, докато са преминавали пред звездата. Три от планетите са т. нар. Обитаема зона, където най-вероятно може да има и вода, и атмосфера. Планетите са засечени от наземния телескоп TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope), на когото всъщност е кръстена основната звезда, а не на белгийските монаси, производители на едноименната бира.

Звездата Трапист-1 е в съзвездието Водолей. Звездата е само на 40 светлинни години от Земята.

Всичките открити планети са с подобни на земните размери – радиусът им е от 0,7 до 1,08 радиуса на нашата Земя, а масата е от 0,41 до 1,38 земната. Плътността им е като земната или малко по-малка, което предполага камениста природа и океани. За разлика от Земята седемте планети обикалят в доста по-тясна орбита около Трапист-1, което прави дължината на годината там да е около две седмици. Последната, най-отдалечената планета се намира четири пъти по-близо до звездата, отколкото Меркурий до Слънцето.

Откритието може да е съществена стъпка в търсенето на извънземен живот. Най-вероятно е такъв да има на три от планетите, като най-мек климат има планетата f.

През май 2016 г. астрономи от американския университет MIT обявиха съществуването на звездната система – Tрапист-1. Още тогава се очакваше три планети да имат живот. Сега обаче информацията е официално потвърдена и от НАСА.

Астрономът от университета в Лиеж Мишел Жилон коментира, че откритието на седемте планети не е повод да се говори, че подобни системи има често в Галактиката ни. „Става дума за относително редки звезди и едни от най-хладните и спокойни обекти в Млечния път”, обясняваЖилон.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us