Новини

Не откриваме извънземни, защото Земята е от първите във Вселената

Липсата на живот във видимите от Земята предели на Вселената може да се обясни с това, че по-голямата част от подобните на Земята планети просто още не са успели да се образуват, заключиха американски учени от Балтимор.

„Мотивът за нашето изследване бе да разберем какво място заема Земята в историята на Вселената и се оказа, че Земята се е появила доста рано, сравнено с цялата съвкупност от планети, които вече са се формирали или ще се формират в бъдеще”, обяснява Питър Бехрузи от Института на космическия телескоп в Балтимор.

Учените са анализирали еволюцията на галактиките с помощта на телескопа „Хъбъл” и данните от текущото „преброяване” на екзопланетите, извършвано с помощта на обсерваторията „Кеплер”. Оказва се, че Земята е от първите планети, на които е възможно да има живот на повърхността.

Експертите по история на Вселената обясняват, че са искали да изчислят какво е количеството на космическия „строителен материал”, пригоден за образуване на двойници на Земята – в далечното минало, сега и в далечното бъдеще. Запасите от тези планетни „тухлички” са били изчислени по много прост начин. Учените са измерили колко метали – елементи по-тежки от хелия и водорода – са съдържали отдалечените от нас галактики през различните епохи от съществуването на Вселената и са екстраполирали тези данни в бъдещето. Масата на тези тежки елементи е била използвана от учените, за да пресметнат броя на звездите и планетите в галактиките, част от които, според резултатите от наблюденията на „Кеплер“, трябва да принадлежат към „братовчедите“ на Земята като Kepler-452b, или да са пълноценни двойници.

Изчисленията на Бехрузи и неговите колеги са показали, че Земята е възникнала необичайно рано в сравнение с другите подобни планети, 92% от които още не са успели да се формират заради недостатъчното количество „строителен материал” в съвременните галактики.

Според изчисленията на учените в бъдеще само в нашата галактика трябва да възникнат около милиард подобни на Земята планети, а в цялата Вселена броят им ще бъде 100 милиарда пъти по-голям.

Толкова голям брой двойници на Земята във Вселената видимо увеличава шансовете в бъдеще или дори още днес да съществува поне една извънземна цивилизация в Млечния път или отвъд неговите предели. Според формулата на Дрейк и изчисленията на авторите на статията вероятността надхвърля 90 процента.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us