Новини

Недокоснати от човешки ръце

Докато у нас по всякакъв начин си търсим оправдание да отсечем някое и друго дърво, за да построим мол, хотел или паркинг, да променим някой и друг закон, за да легализираме изсичане на цели вековни гори, то в света не е така. Учени глави не само пазят природата и старите дървета, но и се занимават с доказване на възрастта на най-старите от тях. Много от запазените хилядолетия видове се смятат за свещени и поклонници ги посещават целогодишно. Датирането става благодарение на пръстените им или като при археологията – по радиовъглероден метод.

До 2013 г. за най-старо дърво в света се смяташе 4845-годишният тогава дълговечен бор Матусал, в Калифорния САЩ. Дървото е наречено на библейския персонаж Матусал, споменат е в Битие, глава 5, 21-27. Когато е на 187-годишна възраст Матусал става баща на сина си Ламех и живее още 782 години, като му се раждат още синове и дъщери. Библейският Матусал умира на 969 години и е даван като пример за дълголетие. Има две версии за етимологията на името Матусал. Според едната то означава: „Когато умре, ще дойде потопът“, а според другата името е молитва, съчетаваща думите мавет (смърт) и шелах (меч) или шалах (отпращам), с които се гони смъртта. Борът Матусал отстъпи мястото на най-старото дърво на все още безименния си събрат, датиран на 5064 години от вида pinus longaeva, намиращ се в Уайт Маутинс в Калифорния.

И ако видът pinus longaeva не е популярен дори и сред специалистите, причината е, че името му е дадено едва през 1970 г. от Д. К. Бейли. Този бор е познат още и като Great Basin bristlecone pine – наименование, дадено от Ланър през 1983 г. и intermountain bristlecone pine – наименование, дадено от Крал през 1993 г. Този вид се среща единствено в САЩ – в Невада, Калифорния и Юта на надморска височина между 1700 и 3400 м. Познатите видове достигат до 16 м височина и обиколка на стеблото до 200 см. Кората им е червено-кафява, често напукана с лющещи се, неправилни, ъгловати парчета. Игличките са по 5 на грозд.

Бързият преглед на статистиката показва, че много от най-старите дървета са именно такива дълговечни борове, намиращи се в Невада, Калифорния или Юта. Такова е и третото единично старо дърво, наречено Прометей, отсечено през 1964 г. в планината Уилър в Невада. В списъка на старите оцелели дървета са гигантските секвои (sequoia gigantea), малко познатият вид фицроя (от семейство Кипарисови), няколко вида хвойна (juniperus occidentalis), лиственицата (larix).

Най-старите хилядолетни дървета са се запазили от хората в Новия свят – в Северна и в Южна Америка. В Европа най-старите запазени дървета са доста по-млади от презокеанските си събратя. Това са маслините от вида olea europaea. Най-старата е наречена S’Ozzastru и се смята, че е на около 3000–4000 години. Намира се в Сардиния, Италия. Маслината от Санта Ирия де Азоя е датирана на 2850 г. и се намира в Португалия.

Най-старото дърво в Азия е свещен фикус на 2303 години, намиращ се в Северната централна провинция на Шри Ланка Анурадхапура. Местните смятат, че дървото е издънка от свещеното за будистите Бодхи, засадено през 228 г. пр.н.е., под което Буда е получил просветлението си.

У нас

За най-старо дърво в България се смята Байкушевата мура, намираща се в Пирин. Възрастта й е над 1300 години. Черната мура е висока 26 метра. Наречена е на откривателя си лесовъда Костадин Байкушев. Той я забелязва през далечната 1897 г.

Конкурент на Байкушевата мура е дъбът от ямболското село Гранитово, за който се смята, че е на около 1500 години. В списъка е и старият бряст от Сливен, който стана европейско дърво на 2014 г. Освен него близо до Сливен в с. Самуилово има още двадесетина вековни дървета.

В списъка беше и Кръстатият дъб от Плана планина, който обаче бе унищожен, заради легендата, че в корените му си крие имане.

Тъжният извод от краткият преглед на най-старите дървета, запазени до днес, е, че те са оцелели там, където е било трудно да достигнат дългите унищожителни ръце на хората.

methuselah-tree e214629db312de0c Custom

Матусал

481px-Big bristlecone pine Pinus longaeva Custom

Най-старото единично дърво, което е три хилядолетия отпреди раждането на Христос.

d1241238163265e1cbc09893e5b1c42a Custom

Чилийската фицроя

4825f971c05dd5d533a69e67251139a1 Custom

Най-старото дърво в Европа се намира до Неапол.

sri-lanka-india-034 Custom

Свещенният фикус в Шри Ланка

dsc00033 Custom

Байкушевата мура

GranitovskiDyb Custom

Гранитовският дъб

stariyat-bryast1 Custom

Старият бряст в Сливен.

02 Custom

Унищоженият дъб в Плана.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун
  Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун

  Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне първите ясни изображения на Нептун и пръстените на планетата от десетилетия, съобщи АФП, като цитира информация на НАСА. Европейската космическа

 • Одушевено: Лагуна „стана“ човек
  Одушевено: Лагуна „стана“ човек

  Или как можем да опазим природата… Силно замърсената испханска лагуна Мар Менор е първата екосистема в Европа, която получава правен статут на личност. Решението бе

 • Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн
  Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн

  Пръстените на Сатурн може да са се образували в резултат на смъртта на голяма луна, отклонила се твърде близо до планетата, предаде Ройтерс, като цитира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us