Новини

Недокоснати от човешки ръце

Докато у нас по всякакъв начин си търсим оправдание да отсечем някое и друго дърво, за да построим мол, хотел или паркинг, да променим някой и друг закон, за да легализираме изсичане на цели вековни гори, то в света не е така. Учени глави не само пазят природата и старите дървета, но и се занимават с доказване на възрастта на най-старите от тях. Много от запазените хилядолетия видове се смятат за свещени и поклонници ги посещават целогодишно. Датирането става благодарение на пръстените им или като при археологията – по радиовъглероден метод.

До 2013 г. за най-старо дърво в света се смяташе 4845-годишният тогава дълговечен бор Матусал, в Калифорния САЩ. Дървото е наречено на библейския персонаж Матусал, споменат е в Битие, глава 5, 21-27. Когато е на 187-годишна възраст Матусал става баща на сина си Ламех и живее още 782 години, като му се раждат още синове и дъщери. Библейският Матусал умира на 969 години и е даван като пример за дълголетие. Има две версии за етимологията на името Матусал. Според едната то означава: „Когато умре, ще дойде потопът“, а според другата името е молитва, съчетаваща думите мавет (смърт) и шелах (меч) или шалах (отпращам), с които се гони смъртта. Борът Матусал отстъпи мястото на най-старото дърво на все още безименния си събрат, датиран на 5064 години от вида pinus longaeva, намиращ се в Уайт Маутинс в Калифорния.

И ако видът pinus longaeva не е популярен дори и сред специалистите, причината е, че името му е дадено едва през 1970 г. от Д. К. Бейли. Този бор е познат още и като Great Basin bristlecone pine – наименование, дадено от Ланър през 1983 г. и intermountain bristlecone pine – наименование, дадено от Крал през 1993 г. Този вид се среща единствено в САЩ – в Невада, Калифорния и Юта на надморска височина между 1700 и 3400 м. Познатите видове достигат до 16 м височина и обиколка на стеблото до 200 см. Кората им е червено-кафява, често напукана с лющещи се, неправилни, ъгловати парчета. Игличките са по 5 на грозд.

Бързият преглед на статистиката показва, че много от най-старите дървета са именно такива дълговечни борове, намиращи се в Невада, Калифорния или Юта. Такова е и третото единично старо дърво, наречено Прометей, отсечено през 1964 г. в планината Уилър в Невада. В списъка на старите оцелели дървета са гигантските секвои (sequoia gigantea), малко познатият вид фицроя (от семейство Кипарисови), няколко вида хвойна (juniperus occidentalis), лиственицата (larix).

Най-старите хилядолетни дървета са се запазили от хората в Новия свят – в Северна и в Южна Америка. В Европа най-старите запазени дървета са доста по-млади от презокеанските си събратя. Това са маслините от вида olea europaea. Най-старата е наречена S’Ozzastru и се смята, че е на около 3000–4000 години. Намира се в Сардиния, Италия. Маслината от Санта Ирия де Азоя е датирана на 2850 г. и се намира в Португалия.

Най-старото дърво в Азия е свещен фикус на 2303 години, намиращ се в Северната централна провинция на Шри Ланка Анурадхапура. Местните смятат, че дървото е издънка от свещеното за будистите Бодхи, засадено през 228 г. пр.н.е., под което Буда е получил просветлението си.

У нас

За най-старо дърво в България се смята Байкушевата мура, намираща се в Пирин. Възрастта й е над 1300 години. Черната мура е висока 26 метра. Наречена е на откривателя си лесовъда Костадин Байкушев. Той я забелязва през далечната 1897 г.

Конкурент на Байкушевата мура е дъбът от ямболското село Гранитово, за който се смята, че е на около 1500 години. В списъка е и старият бряст от Сливен, който стана европейско дърво на 2014 г. Освен него близо до Сливен в с. Самуилово има още двадесетина вековни дървета.

В списъка беше и Кръстатият дъб от Плана планина, който обаче бе унищожен, заради легендата, че в корените му си крие имане.

Тъжният извод от краткият преглед на най-старите дървета, запазени до днес, е, че те са оцелели там, където е било трудно да достигнат дългите унищожителни ръце на хората.

methuselah-tree e214629db312de0c Custom

Матусал

481px-Big bristlecone pine Pinus longaeva Custom

Най-старото единично дърво, което е три хилядолетия отпреди раждането на Христос.

d1241238163265e1cbc09893e5b1c42a Custom

Чилийската фицроя

4825f971c05dd5d533a69e67251139a1 Custom

Най-старото дърво в Европа се намира до Неапол.

sri-lanka-india-034 Custom

Свещенният фикус в Шри Ланка

dsc00033 Custom

Байкушевата мура

GranitovskiDyb Custom

Гранитовският дъб

stariyat-bryast1 Custom

Старият бряст в Сливен.

02 Custom

Унищоженият дъб в Плана.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца
  СпейсЕкс изстрелва нов Дракон до края на месеца

  Компанията „СпейсЕкс“ ще изстреля нов кораб „Дракон“ за третата мисия на астронавти на Международната космическа станция (МКС), съобщи ЮПИ. Екипажът ще се отправи към МКС

 • Пътищарите и МРРБ се разбраха
  Пътищарите и МРРБ се разбраха

  Добра новина: диалогът между държавата и пътищарите бе възстановен. Разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите, които извършват дейности по текущ

 • Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог
  Мега протест на пътищарите, от МРРБ искат диалог

  Спирането на парите за поддържане на пътищата ще доведе до образуване на огромни ями през зимата, в които хиляди хора ще потрошат колите си, коментират

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us