Новини

Нефтената зависимост доведе САЩ до екокатастрофа


Най-голямата екокатастрофа в историята на САЩ, както я нарече съветничката на американския президент Барак Обама – Каръл Браунър, бе предизвикана от теча на платформа на компанията „Бритиш петролиъм“ в Мексиканския залив, започнал на 20 април. Браунър прогнозира, че нефтът ще продължи да блика поне до август. Според американски учени в най-добрия случай са прахосвани по 20 хил. барела на ден, а в най-лошия – до 40 хил. барела.

Четири страни от Европейския съюз – Великобритания, Швеция, Германия и Норвегия – предложиха да помогнат с оборудване. От „Бритиш петролиъм“ съобщиха, че водят преговори за прехвърляне на руските дълбоководни апарати „Мир-1“ и „Мир-2“ за подробно изследване на мястото. Компанията обеща обезщетения от 25 милиона долара за Флорида, като реши да спре временно изплащането на дивиденти на акционерите си.

В обуздаването на разлива се включиха политици, учени и дори актьори. Холивудската звезда Кевин Костнър и брат му – ученият Дон Костнър са създали и обща компания, занимаваща се с петролен бизнес. Експертите от „Костнър индъстрис Невада корпорейшън“ са разработили система за филтриране на водата, която дори успяха да прокарат пред Конгреса.

Освен икономическо и екологично бедствие петролният разлив на „Бритиш петролиъм“ е важно политическо събитие, коментира британският в. „Таймс“ и пояснява, че е тест за президента Обама и основен фактор при бъдещите избори 2012 г. Самият Обама стовари вината върху „Бритиш петролиъм“ и наложи мораториум върху крайбрежното сондиране в Мексиканския залив, което обаче е в разрез с обявяваната от самия него политика на независимост от енергийни източници. Американците са най-големите потребители на петрол на планетата и администрацията на Обама първоначално окуражи сондирането в дълбоки води, за да задоволи тези нужди. То е много по-скъпо и по-опасно, а работата на компанията „Бритиш петролиъм“ е всъщност само една брънка във веригата на американските сондажи за петрол. Мораториумът върху сондажите едва ли ще продължи дълго заради търсенето на петрол, а разливът, вероятно резултат на небрежност, е естествена последица от американската политика.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us