Новини

Изкуствен интелект ще бори троловете в нета

Компанията Гугъл започва да предоставя програма с изкуствен интелект, която да помага за премахването на коментари на тролове от техни сайтове. Програмата Perspective ще има за цел да помага на редактори, опитващи се да овладеят разпалени дискусии на своите сайтове, като филтрира всички обидни коментари. По този начин от Гугъл се надяват, че ще стимулират интелигентната онлайн комуникация. 72% от потребителите на интернет в САЩ са ставали свидетели на онлайн насилие и почти половината са го изпитвали лично, казва Джаред Коен, президент на дъщерната технологична компания „Jigsaw“.

Perspective представлява набор от методи за улесняване на комуникацията между системи и устройства, който използва машинно самообучение (дял на компютърните науки, свързан с изкуствения интелект), за да оцени как коментарите ще бъдат възприети от други потребители. Първоначално програмата ще работи само с английски, но според Коен предстои разработването и на приложения за други езици.

В момента системата, която ще се предоставя безплатно на медийни групи и социални мрежи, се изпробва от сайтовете на „Икономист“, „Гардиън“, „Ню Йорк таймс“ и „Уикипедия“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us