Новини

Нобеловата награда за физика отиде при откривателите на черните дупки

Британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец спечелиха Нобелова награда за физика за разкриването на най-тъмните тайни на Вселената, съобщава DPA.
Кралската шведска академия присъди половината от наградата на Пенроуз за откритието, че формирането на черните дупки е ясно потвърждаване на теорията на относителността. Той е открил математически методи, с които да изследва теорията на Алберт Айнщайн, и е доказал, че тя води до формирането на тези „чудовища във времето и пространството“, от които нищо, дори светлината, не може да излезе.
Генцел и Гец са открили, че невидим и изключително тежък обект ръководи орбитата на звездите в центъра на галактиката ни. Засега единственото обяснение е „свръхмасивна черна дупка”.
През миналата година престижната награда получиха канадско-американският физик Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в областта на астрономията и астрофизиката. Пийбълс бе удостоен с престижната награда за „теоретични открития във физическата космология“, а другите двама учени – „за откриването на екзопланета в орбитите на слънцеподобна звезда“.
Германският физик Вилхелм Конрад Рьонтген получи първата Нобелова награда за физика през 1901 г. за откриването на рентгеновите лъчи, кръстени на него. Оттогава 212 личности са наградени в тази категория при 113 награждавания. 47 пъти наградата е присъдена само на един лауреат.

Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. Средната възраст на нобеловите лауреати по физика пък е 55 години. Три жени са печелили Нобеловата награда за физика. Често са отличавани по няколко носители, които са правили заедно изследвания, или по един и същ предмет.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us