Новини

Нобеловата награда за физика отиде при откривателите на черните дупки

Британецът Роджър Пенроуз, германецът Райнхард Генцел и американката Андреа Гец спечелиха Нобелова награда за физика за разкриването на най-тъмните тайни на Вселената, съобщава DPA.
Кралската шведска академия присъди половината от наградата на Пенроуз за откритието, че формирането на черните дупки е ясно потвърждаване на теорията на относителността. Той е открил математически методи, с които да изследва теорията на Алберт Айнщайн, и е доказал, че тя води до формирането на тези „чудовища във времето и пространството“, от които нищо, дори светлината, не може да излезе.
Генцел и Гец са открили, че невидим и изключително тежък обект ръководи орбитата на звездите в центъра на галактиката ни. Засега единственото обяснение е „свръхмасивна черна дупка”.
През миналата година престижната награда получиха канадско-американският физик Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Келоз за работата им в областта на астрономията и астрофизиката. Пийбълс бе удостоен с престижната награда за „теоретични открития във физическата космология“, а другите двама учени – „за откриването на екзопланета в орбитите на слънцеподобна звезда“.
Германският физик Вилхелм Конрад Рьонтген получи първата Нобелова награда за физика през 1901 г. за откриването на рентгеновите лъчи, кръстени на него. Оттогава 212 личности са наградени в тази категория при 113 награждавания. 47 пъти наградата е присъдена само на един лауреат.

Един човек, Джон Бардийн, е печелил наградата два пъти. Средната възраст на нобеловите лауреати по физика пък е 55 години. Три жени са печелили Нобеловата награда за физика. Често са отличавани по няколко носители, които са правили заедно изследвания, или по един и същ предмет.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us