Новини

Обитаемите планети около звездите в Млечния може да са милиарди

Милиарди звезди в галактиката ни са с между една и три планети, които е възможно да поддържат живот. До заключението стигат астрономи след излисляване на вероятността за съществуване на планети в „обитаемата зона“. Този термин се използва за зоната около звездите, където температурата е подходяща за наличие на течна вода и живот.

Според статистиката голяма част от планетите в обитаемите зони са скалисти с потенциал за течна вода, съобщи Стефен Кяер Якобсен от университета в Копенхаген. Данните, използвани за изчислението, са от телескопа Кеплер на НАСА, благодарение на който е потвърдено съществуването на 1000 планети около звезди в Млечния път.

Според учените около много от звездите има системи от две до шест планети, но повечето от тях остават невидими за Кеплер, който е по-пригоден за засичане на големи планети с приблизително близки орбити до тях. За намирането на „скритите“ планети изследователите са използвали математическа концепция от преди 250 години, известна под името Закон на Тициус-Боде. Прилагат я при изчислението на позициите на потенциално съществуващи планети в 151 планетарни системи, където Кеплер е открил от три до шест планети. Резултатите сочат за 228 скрити планети в дадените системи. Според учените между една и три от тези планети са в „обитаемата зона“, което означава, че в Млечния път има милиарди звезди с планети, където е вероятно да има живот. Докладът е публикуван в журнала Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us