Новини

Одушевено: Лагуна „стана“ човек

Или как можем да опазим природата…

Силно замърсената испханска лагуна Мар Менор е първата екосистема в Европа, която получава правен статут на личност.

Решението бе взето с голямо мнозинство от Сената в Мадрид, след като долната камара на парламента го одобри през април. Както и тогава, единствено крайнодясната популистка партия Вокс гласува против решението в сряда.

С приключването на правната процедура и публикуването на решението в официалния вестник, всеки гражданин, дори и да не е лично засегнат, може да се обърне към правосъдието в случаи на нарушаване на правата на най-голямата соленоводна лагуна в Европа.

Комисия от шестима представители на властите и седмина общественици ще контролира защитата на екосистемата на лагуната, консервацията и възстановяването й.

Плитката лагуна Мар Менор е застрашена от десетилетия предимно заради земеделски дейности, минодобив и туризъм в района. Свръхнаторяването на обработваемите земи стимулира растежа на водораслите. При горещи вълни липсата на кислород води до масово измиране на риби и водни животни. През август температурата на водата в Мар Менор надвиши 31 градуса по Целзий.

През август миналата година пет тона мъртви морски животни бяха извадени от лагуната след няколко дни на температури на въздуха над 40 градуса по Целзий.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Птици оживяват като дронове
  Птици оживяват като дронове

  Странна идея е хрумнала на изследователи от Техническия университет в Ню Мексико в стремежа им да шпионират незабелязано. Те са решили да използват изпитаното изкуство

 • Деца молят за вода министъра с рисунки
  Деца молят за вода министъра с рисунки

  Деца от безводния Омуртаг подариха свои рисунки, които повече приличат на протестни плакати, отколкото на детски илюстрации, на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството

 • Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята
  Какво е слънчево геоинженерство и има ли то почва… на Земята

  Учените са единодушни, че намаляването на глобалните емисии на парникови газове във възможно най-кратки срокове е от ключово значение за справяне с глобалното затопляне. Или

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us