Новини

Офшорка си присвоила част от Пирин

Бившият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов е позволил на офшорна фирма да изгради нов лифт в националния парк „Пири”. Екоорганизацията „За да остане природа в България“ сезираха новия екоминистър Светлана Жекова да отмени тези действия и да информира прокуратура за потенциалното престъпление.

Според природозащитниците в писмо от 4 август министър Анастасов признава незаконно на офшорната фирма „Маренго трейдинг“ сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. Както е известно 3-седалковият лифт е приватизиран от концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД през 2002 г. Впоследствие концесионерът го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. В същото време теренът под лифта е част от концесионната площ от 995,5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ и предоставянето й на трета страна нарушава концесията.

„Маренго трейдинг“ е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в „Юлен“ АД заедно с други офшорни фирми и община Банско.

Природозащитниците припомнят, че с решение на министерския съвет бе узаконено и застрояването на 650 декара от концесионера на ски зона Банско. Решението не носи нито подписа на бившия премиер Пламен Орешарски, нито от настоящия – Георги Близнашки.

Автор

Теодора
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us