Новини

Оразмеряване на кризата


По следите на изгубената работа

 

Милион долара за милион пиксела

 

 

Милиони хора правят пари, докато играят на игра, печелят злато и го продават на другите играчи, като им набъбва кредитната карта и имат време за забавление. Феноменът се казва World of Warcraft – онлайн игра в реално време. И милиони хора по света изкарват реални пари от тази виртуална игра. Това разбира се изисква известни умения.

Ако има нещо, от което не се нуждае едно куче, това може би са очилата. Но идеята да купиш на животното си doggles  с UV филтър е много печеливша и сайтът www.doggles.org изкарва милиони от глезотии за домашни любимци. Производителите печелят милиони от цялата индустрия аксесоари за кучета – обици, дори бижута, цяла модна линия дрехи и каквото ви хрумне.

Изобретателите на сайта https://www.santamail.org пък изпращат мейли от Дядо Коледа на децата на всички родители, които са си платили десет долара.

Да продаваш пеперуди през интернет също не изглежда особено смислено забавление, но Хосе Мунис от сайта https://www.amazingbutterflies.com си изкарва с това прехраната.

Сайтът https://www.luckybreakwishbone.com, който предлага пластмасови кокалчета за игра на ядец, които американците купуват всеки месец, а не само в месеца с деня на благодарността, каквато е тяхната традиция.

Може би най-лудата идея за правене на пари обаче е на сайтът https://www.milliondollarhomepage.com. Собственикът на сайта решава да обяви за продажба всеки пиксел за 1 долар, а тъй като сайтът му има 1 милион пиксела – той изкарва 1 милион долара. Вие вече не можете да си купите пиксели на този сайт, но можете да си вземете под наем. Изобретателят на този сайт е британецът Алекс и на 21 години вече е милионер. Идеята му хрумнала една вечер и била напълно конкретна – продават се пиксели, прави се реклама в медиите и всички печелят. Първите пакети с пиксели били от по 100 долара (пиксела) и продал на близки и приятели. С тези пари направил съобщение до медиите, разпространено от Би Би Си. От там нататък нещата тръгнали. Историята на Алекс скоро ще влезе в учебниците по реклама, а в света вече има десетки подобни на неговия сайт. Всички специалисти коментират старата истина – най-важното е да имаш добра идея.

 

 

Как да се справим сами

 

В последния си доклад за България Международният валутен фонд е загрижен дали след края на икономическата криза в страната растежът на производството ще се възстанови и ще достигне нивата от преди това. Според МВФ рецесията в момента е в резултат на предшестващия инвестиционен бум в строителството, недвижимите имоти и свързаните с тях финансови сектори. И тъй като бумът винаги е бил свързан с нещо нестабилно, спадът на инвестиции след кризата вероятно ще се задържи. Ще отнеме доста време преди излишната работна ръка и ресурси, които вече не са необходими в тези сектори, да бъдат преквалифицирани и погълнати от други сектори, което предполага, че процентът на безработицата може да се повиши за дълго време.

След няколкото години на ръст (около 6% годишно), през 2009 г. растежът намаля драстично, както и притокът на капитали. Инвестициите са намалели с близо 30%. Заетостта също започна да се понижава, а нивото на безработица нарасна като през март достигна 9%. В България няма официална статистика колко българи живеят и работят в чужбина, защото властите официално отбелязват тези, които ги информират, че са имигранти. Според данни на Световната банка за 2009 г., парите на българите, живеещи в чужбина и влели се в родината им през 2009 г., съставляват около 5,3% от БВП на страната.

Данните на Евростат пък показват, че въпреки мерките на българското правителство за насърчаване на сключването на временни трудови договори и почасова заетост България е сред страните в ЕС с най-нисък процент такива. Делът на заетите на непълен работен ден е нараснал от 15.7% през 2002 г. на 18.1% през 2009 г. В България той е най-нисък – само 2% по официални данни. Най-голям дял на работещите на непълен работен ден се наблюдава в Холандия – 47.7 %. Освен това в България само 4.7 % от работещите са на временен трудов договор, което нарежда страната ни на шесто място сред държавите-членки. За ЕС този показател се нараства от 2006 г. до 2007 г., след което през 2008 г. и 2009 г. нараства, като през миналата година достига ниво от 13.5%

През 2009 г. във всички страни равнището на заетостта сред мъжете е по-високо от колкото това при жените, с изключение на Литва, в която съотношението е с един процент повече в полза на жените. Като цяло при балтийските държави се наблюдава най-малка разлика, като това отчасти се дължи на действащото законодателство срещу полова дискриминация. На другия полюс са държави като Малта (34%), Гърция (25%) и Италия (22%), при които разликата при равнището на заетост на мъжете и жените е значително по-голяма. В България заетостта на мъжете е 66.9 %, а при жените 58.3 %

От отчета на Агенцията по заетостта съобщават, че безработица в страната средно за първото полугодие на 2010 г. е 9.84 % (при заложено в НПДЗ за годината 11.4%). Значително се е повишила усвояемостта на свободните работни места в реалната икономика, която достигна 93.1% (при 79.1% за същия период на 2009 г.). Трудовите посредници бързо и ефективно пренасочвали безработните към свободни работни места. Устроени бяха на работа на първичния пазар 64 128 безработни, с 2 544 човека повече от съответния период на 2009 г.

В опозиция на тази официална статистика обаче е предупреждението на експертите. Безработицата през тази есен ще се увеличи, прогнозира доц. Искра Белева от Института за икономически изследвания към БАН. Според нея отчетеното в началото на лятото намаляване на безработицата се дължи главно на сезонната заетост и миграцията на работна ръка. Заетостта се е понижила до равнището на второ тримесечие 2006 г., по брой безработни младежи, нивата са от 2005 г. Регистрираната от статистиката безработица ще се задържи на ниво около 10 на сто, но действителните данни вероятно ще са далеч по-лоши. В момента официалната статистика отчита спад на безработицата, защото много от безработните отпадат от регистрацията в бюрата по труда. Едва при икономически растеж от 3 – 4% безработицата в страната ще започне да намалява по-чувствително. Такъв растеж се очаква едва в края на 2011 г. при добро стечение на обстоятелствата.

 

Грижа на държавата

 

На сайта на Агенцията по заетостта към министерството на социалната политика има раздел за търсещи работа. В частта за София (столица) са обявени 12 свободни работни места при проверка в края на август. Друг раздел на сайта, който трябва да съобщава за работните места, обявени в бюрата по труда, не работи. Няма предстоящи обучения, а новината е, че безработицата продължава да намалява. Единствената полезна информация от този сайт е предупреждението български граждани да не заминават да работят в чужбина без трудов договор, като агенцията препоръчва фирмите посредници да бъдат проверени в списъка с лицензирани фирми (https://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=23/02&WA=Exchanges/Firmi.htm).

Ако фирмата посредник не предостави тези документи, то тя е нарушител и подлежи на санкция, а проявена небрежност е за лична сметка, предупреждават от сайта.

Агенцията има схема „Квалификационни услуги и обучения за заети лица“ – фаза 2, в която са се включили 6660 лица, а в обучение по ключови компетенции – 4747 лица.

По схемата „Повишаване на заетостта на младежите чрез трайното им включване на пазара на труда“, по която са похарчени 15 000 000 лева, са включени общо 4 461 безработни младежи на възраст от 16 до 29 години. По схема „Отново на работа“ се изпълнява проект на стойност 64 000 000 лева. Продължава набирането на заявления от родители на деца от 1 до 3-годишна възраст и на заявления от безработни лица. Изработена и актуализирана е Методика за предоставяне на услугата „Детегледач“. По информация към 30.06.2010г. общо 2056 безработни лица са подали заявления. От тях 1586 са одобрени за включване в обучение. По схемата „Развитие“ се работи по проект на стойност 250 000 000 лева. Преди стартирането му са изработени и отпечатани 96 000 броя ваучери за предоставяне на обучение. Разработена е процедура за набиране на заявки от работодатели и съответните приложения към нея. Към края на юни 304 работодатели са подали заявки в бюрата по труда за разкриване на 11 965 работни места, които са в процес на определяне на допустимостта им по проекта. На тези места ще бъдат наети безработни лица след обучение. Подадените от безработни лица заявления за получаване на ваучери са 568, като 97 от тях са одобрени. По схемата е одобрен аванс в размер на 49 999 946,40 лв. По схемата „Адаптивност“ се изпълнява проект на стойност 89 922 249.64 лв., са подадени 585 заявления от работници и служители и 57 декларации от работодатели. Одобрени са 440 лица за получаване на ваучери за обучение, от тях 411 са включени в обучение, а 50 са успешно завършили. По схема „Аз мога“, по проект за 25 998 501.97 лв., подали заявления за включване в обучение са 60 704 души.

Изразходваните от агенцията по заетостта средства за реализирането на програми и мерки за обучение и заетост през периода януари – юни 2010 г. са 40 384 576 лв., като за програми за заетост са похарчени 38 475 611 лв., а за насърчителни мерки – 1 908 965 лв.

Агенцията разполага със значителни средства за подпомагане на работещите и безработните. Въпреки това системата е доста тромава и отделният човек трудно се вписва в нея. Затова всеки разчита на собствените си сили.

 

Сайтове за търсене на работа в България

 

Тъй като спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи, както става ясно и от сайта на Агенцията по заетостта, ето няколко сайта, които през последните години се утвърдиха като вършещи работа при посредничество между работодател и работник.

 

https://www.jobs.bg/

https://www.zaplata.bg/

https://www.rabota.bg/

https://www.bestjobs.bg/

https://www.jobtiger.bg/

https://www.buljobs.bg/

https://www.econ.bg/work/

https://www.jobspartner.bg/

https://djobs.bg/

https://www.555.bg/

https://careers.bestsofia.org/

 

Много от тези сайтове предлагат и практически съвети за писане на мотивационно писмо, автобиография, за поведение по време на интервютата за работа. Не бива да се забравя, че търсенето на работа е работа и затова трябва да се полагат доста предварителни усилия. Общото впечатление е, че все пак българите все повече свикват с тези формални изисквания при кандидатстване за работа. Все пак при изискванията за съставяне на автобиография има европейски стандарт, който със сигурност ще направи добро впечатление на работодателя. Бланката може да бъде свалена от сайта на Europass https://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/hornav/Downloads/EuropassCV/CVTemplate.csp.

Част от предварителната работа за намиране на работа е запознаването с бъдещия работодател. Един изключително любопитен сайт дава малко повече информация за бъдещия работодател, макар тя да е и субективна https://www.bgrabotodatel.com/. В него бивши и настоящи работници в дадена фирма коментират условията на труд, заплатата, плюсовете и минусите на конкретното място.

 

По европейски

 

Макар в Европейския съюз да има опити за създаване на големи работещи сайтове за работа, които да покриват територията на целия съюз, те не са още развити. Такива опити има както от частни инициатори като https://www.eurojobs.com/, така и от страна на европейската комисия и порталът EURES (https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?lang=en&acro=job&catId=482&parentCategory=482), където потребителят да създаде профил и да очаква работодателите да го поканят. Засега обаче проблемът при тези сайтове е, че работят най-добре в конкретни професии или за конкретни страни. Великобритания например има много добре разработена система от сайтове за намиране на работа в областта на геодезията. Например https://www.uksurveyingcompany.co.uk/jobs-vacancies.htm са показани агенциите, които предлагат такава работа на Острова и извън него. Подобно е положението и във Франция. Проблемът обаче е, че тези страни са на специален режим с България и единственият начин да се работи там е да убедите работодателя, че точно вие сте специалистът, който му трябва.

Другият вариант за намиране на работа е по европейски програми. Списък с различните възможности може да се намери на един нелош частен български сайт https://www.evrofinansirane.eu/, като част от услугата и консултацията е платена. Специалистите могат да кандидатстват за работа и в различните агенции на Европейския съюз https://europa.eu/agencies/recruitment/index_en.htm, като изпълняват общите условия за работа.

Алтернативни начини

Ако се върнем на историята на 21-годишния милионер Алекс, днес в интернет се предлагат десетки начини за изкарване на пари. Както се казва, кризата означава и възможност и в момента българското интернетпространство гъмжи от предложения за печалба от кликване с мишката. Напоследък се появиха т. нар. PTC сайтове, на които потребителите разглеждат реклами, за което им се плаща минимална сума, а печалбата идва от натрупване на кликовете. По подобен начин действа и другата възможност за попълване на платени социологически проучвания в интернет. Парите се превеждат по банкови сметки.

Защо обаче хора, които са се посветили на едно поприще, да са принудени да търсят алтернативни начини, няма кой да отговори.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us