Новини

От Виена до Будапеща за 20 минути… с влак

Транспортна система „Хайпърлуп“ – концепция на основателя на Tesla Илон Мъск, ще свързва Братислава, Виена и Будапеща. Влакът ще се движи с до 1300 км/ч и ще превозва пътници по 56 километровата отсечка от Виена до Братислава за 8 минути. Разстоянието от 160 км от Братислава до Будапеща ще отнема 10 минути, а 240-те километра от Виена до Будапеща ще се изминават за 20 минути.

„Хайпърлуп“ е получил вече одобрение от словашкото правителство. Компанията зад проекта планира тестова отсечка в Калифорния, а скоростната линия между Братислава, Виена и Будапеща ще бъде първият ѝ европейски проект.

Влаковата система се състои от отделни капсули – вагони, които се движат в стоманена тръба в условия на вакуум. Капсулите се движат върху въздушен слой, който позволява развиването на високата скорост. По предварителни данни еднопосочният билет в капсула с шест места би струвал 20 долара.

„Хайпърлуп“ все още е в концептуална фаза. Очаква се изпитанията по тестовата отсечка в Калифорния да започнат в края на 2016 година.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us