Новини

Откриха извънземни бактерии на МКС

Учени откриха по повърхността на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС) живи бактерии, дошли от космоса. Въпросните бактерии се изследват на Земята и изглежда не представляват опасност, смята руският космонавт Антон Шкаплеров.
При излизанията си в открития космос в рамките на руската програма, космонавти вземат с памучни тампони намазки от външната повърхност на станцията. След това пробите се доставят на Земята.
„Сега се изясни, че отнякъде върху тампоните са се появили бактерии, каквито първоначално нямаше върху модула на МКС – каза Шкаплеров. – Следователно те са дошли отнякъде в космоса и са се заселили по външната страна на обшивката. В момента се изследват и изглежда, че не носят никаква опасност.“
Шкаплеров оповести също, че редица земни бактерии са оцелели по външната повърхност на станцията, независимо че три години са били в условия на космически вакуум и температурни промени между минус 150 градуса и плюс 150 градуса Целзий. Бактериите били донесени случайно от Земята с различни материали, доставени на борда на станцията, за да бъдат изследвани в открития космос.
Шкаплеров оглави новия екипаж на станцията, който бе изстрелян към МКС на 17 декември.

Находката на космонавтите съвпада и с откритието на други учени от университета в Шербрук, Канада, според които първите земни „тухлички на живота“ са се появили в космоса. Изследването показва, че човекът може да е с извънземен произход. Учените констатирали, че молекули на алкохола, захарта и аминокиселините могат да се появят в открития космос при сблъсъци между метан и други прости химични съединения с космически лъчи.

Канадските учени по изкуствен път създали макет на космоса. „Междузвездната материя“ периодично била подлагана на въздействието на магнитни полета и други видове излъчване, като били имитирани процеси в открития космос. Реакциите били свързани с молекулярния синтез и имат определяща роля в биогенезата и формирането на простите „тухлички на живота“ в Слънчевата система. Резултатите от експеримента сочат, че във вътрешността на макета започнали да се появяват свързани с „тухличките на живота“ молекули – на ацетилена, захарта, алкохола, ароматните въглеводороди, които, според по-ранни преценки на учените, могат да възникнат единствено във вътрешността на бъдещи звездни системи.
Това свидетелства, че първите форми на живот може да са се зародили не на Земята, а в космоса, и потвърждава теорията, че човекът може да има извънземен произход.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us