Новини

Откриха метод за борба с космическата радиация

Физици от университета на Флорида предложиха нов метод за защита на астронавти от радиацията в далечния космос. Оказва се, че съдържащата се в астероиди глина има голямо количество водород. Поради тази причина тя би осигурила с около 10% по-голяма защита на пилотирани кораби от потоците протони и космическите лъчи.
Учените предлагат въз основа на подобна глина да бъде създаден композитен материал. Предполага се, че той ще може да се използва за обшивка на космически кораби или като съставна част на скафандри.
За добива на глина на астероиди учените предлагат да се ползват роботи, но не разкриват механизмите за организиране на подобна мисия. Според тях използването на материали от небесни тела ще позволи да се икономисат средства за големи изследователски инициативи, свързани с опознаването на далечния космос.
Главната опасност за намиращия се в земната магнитосфера човек са космическите лъчи и изхвърляните от Слънцето потоци частици с електрически заряд, най-вече протони, които стимулират развитието на ракови болести и генните мутации.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us