Новини

Откриха най-голямото формирование във Вселената

Екип от унгарски и американски учени откри най-голямото формирование във Вселената. То представлява пръстен от девет галактики с размери 7 на 5 милиарда светлинни години.

Откритието е направено след засичане на гама-лъчи от деветте галактики, при което е установено, че се намират почти на равни разстояния от Земята. Според проф. Балаз, ръководител на екипа, вероятността това да е случайно е 1 на 20000. Пръстенът, който галактиките формират не е видим от нашата планета, но ако беше, щеше да заема близо една трета от небето.

Необичайно големите размери на съвкупността от глактиките поставя въпроси за структурата на Вселената и в частност Космологичният принцип, съгласно който в голям мащаб тя е хомогенна.

Според нови научни разработки най-големите формирования не може да надвишават 1,2 милиарда светлинни години. Откритието на екипа на проф. Балаз е в противоречие с това ограничение и тепърва предстои да се провери дали е нарушен Космологичния принцип. Ако се окаже, че не е, ще трябва да се преосмисли еволюцията на Вселената.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us