Новини

Откриха най-голямото формирование във Вселената

Екип от унгарски и американски учени откри най-голямото формирование във Вселената. То представлява пръстен от девет галактики с размери 7 на 5 милиарда светлинни години.

Откритието е направено след засичане на гама-лъчи от деветте галактики, при което е установено, че се намират почти на равни разстояния от Земята. Според проф. Балаз, ръководител на екипа, вероятността това да е случайно е 1 на 20000. Пръстенът, който галактиките формират не е видим от нашата планета, но ако беше, щеше да заема близо една трета от небето.

Необичайно големите размери на съвкупността от глактиките поставя въпроси за структурата на Вселената и в частност Космологичният принцип, съгласно който в голям мащаб тя е хомогенна.

Според нови научни разработки най-големите формирования не може да надвишават 1,2 милиарда светлинни години. Откритието на екипа на проф. Балаз е в противоречие с това ограничение и тепърва предстои да се провери дали е нарушен Космологичния принцип. Ако се окаже, че не е, ще трябва да се преосмисли еволюцията на Вселената.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us