Новини

Откриват потънали кораби по изображения от сателити

Учени от Кралския институт по естествени науки в Белгия използват изображения от сателита Landsat-8, за да определят местоположението на потънали кораби. Според морскиягеолог Матиас Байекруширалите кораби оставят дири, които могат да бъдат засечени на цветни сателитни снимки каквито са тези от спътника на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Линеарните следи в плитки води се простират до 4 километра от останки от кораби и това ги прави лесно различими от Космоса. Методът, използващ безплатните изображения от Landsat-8 e евтина алтернатива на акустичните или лазерни проучвания.

Изследователите са изпробвали технологията като са анализирали известни места на четири корабокрушения на граждански плавателни съдове край бреговете на Белгия. Учените са използвали модели на приливите и отливите и 21 безоблачни изображения от Landsat-8 и са картографирали седиментните форми, образували се около останките.

Все още не ясно до каква дълбочина е ефективен методът и е възможно сателитите да не са в състояние да заснемат следи от кораби в дълбоки води. При изчисленията, че на дъното на океаните има близо три милиона потънали плавателни съдове, всеки метод за откриването им е от значение.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us