Новини

Първо заседание на Консултативния съвет за проектирането, строителството и инвестиционния процес

Проведе се първото заседание на Консултативния съвет за проектирането, строителството и инвестиционния процес с председател министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Той ще работи като експертно звено за адресиране на проблемите в съответните области.

Регионалният министър изложи пред членовете на Съвета приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сред които реализирането на основните за България стратегически пътни проекти, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, реформата във водния сектор, изготвянето на специална стратегия за подпомагане на слаборазвитите региони в страната, дейностите за справяне със свлачищата, свързването на кадастъра с имотния регистър и др. От МРРБ очакват официалното одобрение на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020” до края на пролетта, след което веднага да се започне работа по нея и 2015 да не остане нулева откъм европейско финансиране.

На дневен ред е обсъдена необходимостта от спешни промени в Закона за устройство на територията. От Камарата на строителите смятат, че е наложително разделянето му на три отделни закона като мнението им е подкрепено и от други браншови организации. Взето е решение да се създаде работна група от представители на МРРБ и останалите членове на Консултативния съвет, които до края на месеца да синтезират най-належащите промени в ЗУТ, с които да се поправят най-тежките проблеми, а по-съществените изменения да се подготвят в по-дългосрочен план.

Обсъдени са и промените в Закона за управление на етажната собственост, подготвените изменения в Закона за енергийната ефективност, както и тези в Закона за обществените поръчки, които до момента са направени без консултации с хората от бизнеса.

Министър Павлова съобщи, че предстои и създаването на нов съвет към МРРБ, който ще работи по проблемите със свлачищата и превенция им. 

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища
  В навечерието на Димитровден: Арх. Комитова ще предложи 1,5 млрд. лв за пътища

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Коритарова заяви в навечерието на Димитровден, че заедно със строителите работят по важни теми. Димитровден е професионалният

 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us