Новини

Първо заседание на Консултативния съвет за проектирането, строителството и инвестиционния процес

Проведе се първото заседание на Консултативния съвет за проектирането, строителството и инвестиционния процес с председател министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Той ще работи като експертно звено за адресиране на проблемите в съответните области.

Регионалният министър изложи пред членовете на Съвета приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сред които реализирането на основните за България стратегически пътни проекти, Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, реформата във водния сектор, изготвянето на специална стратегия за подпомагане на слаборазвитите региони в страната, дейностите за справяне със свлачищата, свързването на кадастъра с имотния регистър и др. От МРРБ очакват официалното одобрение на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020” до края на пролетта, след което веднага да се започне работа по нея и 2015 да не остане нулева откъм европейско финансиране.

На дневен ред е обсъдена необходимостта от спешни промени в Закона за устройство на територията. От Камарата на строителите смятат, че е наложително разделянето му на три отделни закона като мнението им е подкрепено и от други браншови организации. Взето е решение да се създаде работна група от представители на МРРБ и останалите членове на Консултативния съвет, които до края на месеца да синтезират най-належащите промени в ЗУТ, с които да се поправят най-тежките проблеми, а по-съществените изменения да се подготвят в по-дългосрочен план.

Обсъдени са и промените в Закона за управление на етажната собственост, подготвените изменения в Закона за енергийната ефективност, както и тези в Закона за обществените поръчки, които до момента са направени без консултации с хората от бизнеса.

Министър Павлова съобщи, че предстои и създаването на нов съвет към МРРБ, който ще работи по проблемите със свлачищата и превенция им. 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Шишков коментира промени в ЗУТ
  Шишков коментира промени в ЗУТ

  Фактите и проблемите, които продължаваме да констатираме от предишния служебен кабинет, са свързани с възложеното от държавата строителство, което се е превърнало в незаконно заради

 • Създадоха материал-хамелион за строителството
  Създадоха материал-хамелион за строителството

  Изследователи от Чикагския университет са разработили подобен на хамелеон строителен материал, който променя инфрачервения си цвят и количеството топлина, което поглъща или отделя, в зависимост

 • Празнуваме метрото с конференция в УАСГ
  Празнуваме метрото с конференция в УАСГ

  С международна конференция на тема “Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ще празнуваме

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us