Новини

Павлова недоволна от обхода на Габрово

Не сме се отказали и усилията ни за довършване на обхода на Габрово и изграждане на тунел под връх Шипка продължават, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при посещението си в града. Не съм доволна от това, което видях на обекта. Искаше ми се да са по-напреднали, въпреки че има сериозни аргументи за причините за забавянето като недовършени отчуждителни процедури и обжалване в съда за голяма част от проекта, информира тя. Програмният период изтече, обжалванията не приключиха и затова няма да имаме изцяло европейско финансиране за довършването на обхода, съобщи Павлова и допълни, че има ангажимент за финализирането на проекта със средства от бюджета. След приключване на обжалването усилията ще бъдат в активния строителен строителите да наваксат максимално изоставането, допълни тя.

В рамките на обхода се изгражда второто в страната най-сложно съоръжение тип виадукт, което ще се строи специфичен начин, тъй като е с отвори на моста от над 160 м за всеки. Днес видяхме дейностите, които се извършват по останалите две големи съоръжения – две мостови на трасето и малкия тунел. Това ще е генерална репетиция за големия тунел като част от инвестицията, каза министърът. Предстои да обсъдим готовия идеен проект за самия тунел под Шипка с всички заинтересовани по отношение на начина на изграждане и подстъпите към него. Ще разчитаме на по-голямо сътрудничество, подчерта тя.

Усилията на всички продължават и съм убедена, че следващата година не само ще завършим успешно обхода, но ще извървим първите стъпки за самия тунел, тъй като това е сложна и скъпа инвестиция и ще ни трябва време да проведем необходимите процедури, за да може тя да бъде реализирана, каза Павлова. Волята и ангажимента остават, продължаваме активно в тази посока като част от всички дейности, които трябва да реализираме по рехабилитацията и поддържане на съществуващата републиканска пътна мрежа, допълни в заключение тя.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us