Новини

Почина Михаил Горбачов, който показа карта на ядрените обекти на СССР на Маргарет Тачър

На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачев, съобщи Централната клинична болница в Москва. Той ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, каза източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

С идването си на власт през 1985 г. Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред сериозни кризи, отбелязва Франс прес, съобщавайки за кончината на бащата на съветската перестройка.
Привърженик на политиката на сближаване със Запада, той получава Нобелова награда за мир през 1990 г.
Между 1990 и 1991 г. е президент на Съветския съюз, подава оставка на 25 декември 1991 г., което води до края на СССР, отбелязва АФП.

ХАРЕСВАН ОТ ЗАПАДА, ПЪРВИ ПРИЯТЕЛ СЪС СТАРИЯ ТРЮДО

През май 1983 г. секретарят на ЦК на КПСС Горбачов настоява за пътуване до Канада.

Александър Яковлев, по това време посланик на СССР в Канада, в интервю за седмичника „Комерсант-Власт“ от 14 март 2000 г. обяснява: „Първият западен политик, който симпатизира на Горбачов, не беше Тачър, а канадският министър-председател Пиер Елиът Трюдо – бащата на днешния премиер на Канада Джъстин Трюдо. Михаил Сергеевич дойде в Канада. Със свободното си поведение той впечатлява канадските лидери. Вместо една планирана среща с Трюдо, имаше три.“ В разговорите с канадците Горбачов не е открит. На един от приемите той критикува навлизането на съветските войски в Афганистан. Като се има предвид, че Андропов е един от инициаторите на тази акция. В Политбюро на ЦК на КПСС подобни неща се „наказваха” бързо и сурово. След срещите с Горбачов Трюдо „неведнъж е казвал на лидерите на други страни, че трябва да се обърне внимание на Горбачов“.

НА ПОЧИВКА ПРИ ФРЕНСКИТЕ КОМУНИСТИ

В Москва обаче са най-недоволни от друго. През септември 1977 г. Горбачов със съпругата си пътуват до Франция  по покана на френските комунисти.

НЕЧУВАНИ ПОДВИЗИ ПРИ МАРГАРЕТ ТАЧЪР

Няколко години по-късно Горбачов е в Англия – през декември 1984 г. Делегацията включва Евгений Велихов, председател на Комисията по енергетика на Върховния съвет на СССР, Леонид Замятин, началник на информационния отдел на ЦК на КПСС, и Александър Яковлев, който е директор на Института за световна икономика и международни отношения. Горбачов прави разоръжаването централна тема на посещението си в Лондон. Горбачов е приет от британския премиер Маргарет Тачър в специалната резиденция в Чекърс. Леонид Замятин пише за това в книгата си „Горби и Маги“.

По време на срещата с желязната лейди се случва невероятното. Яковлев пише: „Преговорите имаха пробен характер, докато на една среща в тесен кръг (аз присъствах на нея) Михаил Сергеевич се показа карта на Генералния щаб с всички печати за секретност, показващи, че картата е истинска. На нея бяха изобразени разстановките за евентуални ракетните удари по Великобритания. Тачър е изумена. Продължителната пауза е прекъсната от Горбачов: „Г-жо министър-председател, всичко това трябва да приключи, и то възможно най-бързо“. „Да“, отговаря Тачър.“

Самият Горбачов не отрича този факт в мемоарите си „Живот и реформи“: „Поставих голяма карта пред министър-председателя на Великобритания, на която всички запаси от ядрено оръжие бяха нанесени най-подробно.

Самият факт на преговорите на Горбачов с Тачър възоснова на строго секретна карта на Генералния щаб изглежда на пръв поглед невероятен. На първо място, защото такава „откровеност“ може да струва на Михаил Сергеевич не само място, но и главата му.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us