Новини

Полша ограничи публикуването на карти в кадастъра заради войната в Украйна

Полският публичен електронен кадастър Geoportal въвежда ограничения в публикуваните вече карти, част от данните вече са свалени, а причината е националната сигурност и опасността за обекти на военната и стратегичната инфраструктура на Варшава, съобщи порталът GeekWeek. Ограниченията са свързани на първо място с войната в Украйна и заплахите, които произтичат от нея за Полша.
Още с нахлуването на Русия в Украйна в медиите и социалните мрежи се появиха предупреждения да не се разкрива местоположението на военни машини и военно оборудване. В същото време публична остана голяма част от информацията, например за военните поделения. Още през март геодезистите от портала „На кафе с макшайдър“ обърнаха внимание на проблема със сигурността. Сега след няколко месеца Полша въвежда ограниченията и вече няма да видите в Geoportal достъпните допреди дни регистрационни данни на терените, които служат за военни цели, както и за снабдяването им с електричество, вода, газ и комуникации.
Точно последното беше това, което прикова вниманието на геодезистите през март. Оказа се, че наред с геолокационните и регистрационни данни на всеки обект, изключително точно са нанесени всички подземни комуникации, което действително представлява заплаха за сигурността на страната. Открилите тези пропуски служители са информирали за проблема Правителствени център за сигурност.
Топографската информация и данните за инфраструктурата не бяха единствения пробив – в портала имаше и снимки, включително зад оградата на военни обекти, които позволяват подробно да се огледат сградите, местата за паркиране на личните автомобили на военните или местоположението на танковете.
На 15 юли т. г. главният геодезист на Полша Алиция Кулка подписа споразумение за сътрудничество с министъра на отбраната на Полша Мариуш Блашчак, на чиято база трябваше да бъдат определени стандартите за предоставяне и публикация на геодезически материали за важните за отбранителната способност и сигурността на страната обекти. Списъкът на заличените локализации не е публичен и може да бъде променян и допълван. Макар ида може да се наблюдават аеро снимки на военни обекти, подробните данни за тях вече са заличени.
Полша засега опазва личните си данни, но според репортерски анализ в интернет продължават да „висят“ данните на нейни съюзници в кадастъра. С всички подробности без промяна си остава подробната информация за посолството на Съединените американски щати във Варшава, например.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун
  Телескопът Джеймс Уеб засне пръстените на Нептун

  Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне първите ясни изображения на Нептун и пръстените на планетата от десетилетия, съобщи АФП, като цитира информация на НАСА. Европейската космическа

 • Одушевено: Лагуна „стана“ човек
  Одушевено: Лагуна „стана“ човек

  Или как можем да опазим природата… Силно замърсената испханска лагуна Мар Менор е първата екосистема в Европа, която получава правен статут на личност. Решението бе

 • Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн
  Откриха от какво са направени пръстените на Сатурн

  Пръстените на Сатурн може да са се образували в резултат на смъртта на голяма луна, отклонила се твърде близо до планетата, предаде Ройтерс, като цитира

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us