Новини

Правителството одобри позицията на България за участие в Световния градски форум

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри позицията на България за участие в Световния градски форум, който ще се проведе в Куала Лумпур, Малайзия в периода 7 – 13 февруари 2018 г. Участие в него ще вземе заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

В рамките на форума ще бъде обсъдено на високо ниво изпълнението на Новия градски дневен ред на ООН за първи път от 2016 г. насам. Темата на събитието е „Градовете 2030, градове за всички: изпълнение на Новия градски дневен ред на ООН“. Форумът ще постави фокус върху постигането на дневния ред за устойчиво развитие 2030 и целите за устойчивото развитие.

Позицията на България гласи, че Новият градски дневен ред на ООН отбелязва общата визия и политически ангажимент за устойчиво градско развитие и призовава за конкретни действия на глобално, национално и местно ниво. Страната ни ще отбележи, че е важно да се полагат повече усилия за балансирано териториално развитие, като се спомогне и финансирането на по-малките населени места с цел намаляване на негативните демографски тенденции.

Политиката на ООН за населените места ще получи подкрепа в лицето на Градският дневен ред на ЕС. В позицията на страната ни е изразена подкрепата на изпълнението на Новия дневен ред за градовете. България поема ангажимента да продължи да предприема действия за прилагането му на национално ниво.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us