Новини

Преди 280 милиона години южният полюс е бил залесен

Американски учени са открили вкаменелости на дървета на 280 милиона години на Антарктида – още преди първите динозаври да се появят на Земята, съобщава Си Ен Ен. Според последните открития, по това време леденият континент е бил покрит с гъсти гори.

Преди 280 милиона година климатът в Антарктика е бил доста по-топъл отколкото е сега. Континентът се е изместил към сегашната си позиция след разпадането на Гондвана – суперконтинетът в южното полукълбо на земята, който е обединявал в себе си Африка, Южна Америка, Арабия, Индия и Австралия, както и естествено Антарктика.

Според геолога Ерик Гълбрансон, ръководител на екипа открил находката, най-южната част от Гондвана, която в момента представлява Антарктика най-вероятно е била покрита с гъсти гори, като дърветата, достигащи до 40 метра височина, са имали възможността да издържат на до пет месеца почти пълна липса на слънчева светлина. Въпреки устойчивостта им, пръстените разкриват много лоши години на растеж, което предполага, че средата не е била много благоприятна.

Гълбрансон споделя и за трудността при откриването на вкаменелости на праисторически дървета, тъй като те се сливат с камъните. Останките от някогашната растителност са открити през изминалия летен сезон на 2016 – 2017 години. Екипът на геолога открива общо 13 екземпляра. Според Гълбрансон датирането им е трудно, като полярната гора може да се окаже с 20 милиона години по-млада или по-стара.

Този сезон учените отново бяха на ледения континент, за да проучат как се е развила гората там.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us