Новини

Предстои приемане на ОУП на Копривщица

Предстои приемане на ОУП на Копривщица

На 31 март 10 от 11 общински съветници в Копривщица гласуваха за отмяна на решението, с което се отказаха от статута на „архитектурно-исторически резерват“. Единствено председателят на общинския съвет, Рашко Христов, се е въздържал. Тяхното решение нямаше реална тежест, тъй като единствено Министерски съвет може да отмени този статут.

Първото решение от 17 март мина без особена гласност, но предизвика национален скандал. Оказва се, че зад първото решение на града стои един бизнесмен – Радослав Йовков, който се самоопределя като най-големият инвеститор в града. Именно неговите инвестиционни намерения бяха пряко свързани с първото решение на съвета. Но президентът, премиерът и голяма част от българите се изказаха остро по темата и това доведе до отмяна на решението, а бизнесменът Йовков обеща да чака обществото да узрее за осъществяването на идеите му.

В действителност градът има много проблеми – основният поминък е туризмът, след като се закрива шивашката фабрика. Но туризмът има пикове и положението е „ден година храни”. Има проблеми с инфраструктурата и обновяване на водния цикъл няма. Пречиствателната станция стои незавършена от години.

Предстои приемането на общия устройствен план (ОУП) на общината.

На последното обсъждане на ОУП по време на общинския съвет членовете му се противопоставиха на съдържанието и искаха да бъде преразгледан именно с тези скандални предложения за отпадане на статути и зони, за писти и лифтове.

Проектантите, които са го изготвили, са се съобразили със становищата на всички институции, включително и Районната инспекция по околна среда и водите и Националния институт за недвижимо културно наследство. Предстои експертен съвет да прегледа плана, а общинският съвет впоследствие да го одобри.

„Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България“, написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook. Остава и България да се погрижи за онова, което й принадлежи.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us