Новини

Пресметнаха колко бързо се разширява Вселената

Космолози от Калифорнийския университет в Дейвис определиха стойността на т. нар. константа на Хъбъл, която свързва свързва разстоянието до космическия обект (галактика или квазар) със скоростта на отдалечаването му. Според астрофизиците, с всеки мегапарсек – единицата за разстояние, равняващо се на над 3 милиона светлинни години – скоростта на обекта се увеличава. Това позволява на учените да преценят големината и възрастта на Вселената и да изчислят темповете на разширяването й.

Получените данни не съответстват на тези от други изследвания.
Резултатите, базирани върху данни от различни наблюдения, обаче не съоветствали едни на други и се получил диапазон на стойността на константата на Хъбъл – между 68 км/сек и 73 км/сек на мегапарсек.

Сега обаче космолозите са получили стойност, равняваща се на около 72 км/сек на мегапарсек. Тя съвпада с резултатите от измерванията на други астрономи, които наблюдавали свръхнови и променливи звезди, но се различава от данните, получени от космическата обсерватория „Планк“, която изследваше космическия микровълнов фон.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us