Новини

Преустройството на НДК ще струва с 3 млн. лв. по-скъпо

Изготвен е идейният проект за преустойство и адаптация на основната сграда на Националния дворец на културата, във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г. . Той беше представен вчера по време на пресконференция с участието на директора на Двореца Мирослав Боршош, членове на ръководството, архитектът на проекта Любомир Станиславов и управителят на фирмата изпълнител „Галчев инженеринг“. Стойността на преустройството ще бъде повече от предвидената – 20 млн. лв., като директорът на НДК ще продъжава да преговаря с правителството за бюджета, тъй като по негови думи това е лесно възвръщаща се инвестиция.

В проекта се предвидени ремонтни дейности на зала 3 и всичките ù прилежащи пространства, зали 4, 6, 7, 8 и 9, входовете А3 и А6, централното, източното и западното фоайе, фасадата, терасите и покрива. Ще бъдат обновени информационната система на културната институция, настилките и осветлението. Предвижда се нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на електроенергия и топлоенергия. Системите за управление и комуникация ще бъдат изцяло дигитални, за разлика от досегашните аналогови.

По план-график ремонтът трябва да стартира в първите дни на 2017 година, като културната програма на НДК няма да бъде прекъсвана. Срокът за изпълнение е 9 месеца.

България поема председателството на Съвета на ЕС през януари 2018 г., шест месеца по-рано от очакваното заради вотът на Великобритания за оттегляне от Съюза.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us