Новини

Президентът Плевнелиев: До 2020 г може да имаме 7 магистрали


Напълно е постижимо е до 2020 г. България да има завършени седем магистрали, заяви президентът Росен Плевнелиев по повод откриването на автомагистрала Тракия.

Президентът прогнозира, че не по-късно от средата на 2014 г. ще бъде завършена автомагистрала Марица, а през 2015 г. ще е построена и автомагистрала Струма. Според Плевнелиев работата по другите проекти ще продължи след 2016 г.

Тези пътища ще дадат решително преимущество на Южна България, затова с новите приоритети в периода 2014-2020 г. усилията ще бъдат насочени основно към Северна България. Той обаче не се ангажира с перспектива за завършване на автомагистрала Хемус, но коментира, че трябва да се изведе от изолацията най-бедния район на България – Северозападния със скоростния път до Видин. Тунелът под връх Шипка също остава приоритет, допълни Росен Плевнелиев.

Държавният глава препоръча темпът на строителство от по около 60 км годишно да бъде запазен и при новото правителство.

Стана ясно обаче, че Конституционният съд обяви като противоконституционни текстове от законите за държавната и общинската собственост, които засягат отчуждаването на имотите на гражданите. Според съда правото на държавата и общините да продължават със строителството, ако собствениците обжалват само определената цена за отчуждаване, нарушава неприкосновеността на частната собственост. Държавата и общините трябва да променят изцяло и процедурата по уведомяване на засегнатите собственици, а не да ги задължават да следят за информация за отчуждаването в „Държавен вестник“. Това става след жалба на омбудсмана. Публикуването в „Държавен вестник“ може да остане като възможност при неоткриване на собствениците. Конституционният съд отмени и предварителното изпълнение на решенията за отчуждаване при спорове по цената, защото конституцията изисква предварително и равностойно обезщетение на собственика. При съдебен спор равностойно е обезщетението, посочено от съда. Делата по подобни спорове за размера на обезщетението обичайно продължават около година, показва справка в регистъра на Върховния административен съд. Депутатът Димчо Михалевски коментира, че решението на конституционния съд налага много по-внимателно планиране на строителството.

Снимка: president.bg

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us