Новини

Проектонаредба предвижда oтписването на вещи лица, бавещи дела

Министерство на правосъдието предлага въвеждане на конкретен критерий за бързина на експертизите, по който вещите лица ще могат да бъдат заличавани от списъците, ако затрудняват процеса. Мярката ще се въведе, за да подобри бързината на процеса и качеството на изготвяните експертизи. Това ще бъде част от основните промени, заложени в проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Предвиждат се по-високи критерии при подбора на вещи лица и съответно по-високо заплащане на труда им. Проектът е публикуван за обществено обсъждане след продължителен дебат, като са отразени предложения от участниците в извънредно заседание на Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, проведено на 21 ноември.

Едно от условията, на което ще трябва да отговарят специалистите, за да бъдат вписани в списъка на вещите лица, е да притежават образователно-квалификационна степен „магистър“ или „бакалавър“. Като мотив за изискването от ведомството са посочили, че високата образователна степен е предпоставка за задълбочени знания в областта на науката, изкуството или техниката. Не се лишават от възможността да бъдат вещи лица и специалисти, които са със завършено средно образование, като изискването за тях е обвързано с по-дълъг професионален стаж.

С проектонаредбата се увеличава размерът на почасовото възнаграждение на вещите лица, като същото се определя като 3% от установената минимална работна заплата за страната към датата на възлагане на експертизата. Експертите вече ще получават и допълнително възнаграждение за работа в почивните дни, но само когато изрично от възложителя е посочено, че експертизата следва да бъде извършена в условията на извънреден труд.

Целият текст се намира на страницата на министерството на правосъдието на адрес: https://www.justice.government.bg/15/ или на страницата на Портала за обществени консултации:  https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3140.

Коментари може да се изпращат до 05.01.2018 г.

{module [180]}

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
 • ЕК започва наказателна процедура срещу България
  ЕК започва наказателна процедура срещу България

  Европейската комисия съобщи днес за четири наказателни процедури срещу България. Процедурите са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС,

 • Земята се сдоби с нова Луна
  Земята се сдоби с нова Луна

  Астрономи откриха нова квазилуна Земята – космическо тяло, което обикаля около нея, но гравитационно е свързано със Слънцето, съобщи „Дейли мейл“. Космическият обект, наречен 2023

 • КНДР пуска военен сателит в орбита
  КНДР пуска военен сателит в орбита

  Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-чен заяви, че първият военен разузнавателен сателит на Пхенян скоро ще влезе в орбита, предаде Ройтерс, цитирана

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us