Новини

Прокуратурата в Благоевград: Нарушена е концесията на ски зоната в Банско

Редица нарушения на концесията на ски зона Банско е установило разследване на Окръжната прокуратура в Благоевград, съобщиха от екокоалицията „За да остане природа в България“. Без разрешение от Министерството на околната среда и водите са построени ски лифтът от Железен мост до Платото, ски влекът в местността Чалин валог, резервоарът за водоснабдяване на съоръженията за изкуствен сняг в местността Бъндеришка поляна. Прокуратурата се е натъкнала на редица опити за прикриване на нарушенията от страна на служители в община Банско, Дирекцията за национален строителен контрол и концесионера „Юлен“, като най-вече общински и държавни служители са се опитвали да подведат разследващите прокурори, че изграждането на спортни съоръжения като ски пистите не е строителство по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Най-брутален е строежът на изкуствено езеро за изкуствен сняг на Бъндеришка поляна, за което е обяснено, че в документите погрешка е записано резервоар от 104 кубически метра, вместо от 104 хиляди кубически метра. В концесионния договор обаче изрично е посочено, че в ски зоната се предвижда поставянето на два резервоароа от по 104 куб. м, които имат за цел не захранването с вода на инсталации за изкуствен сняг, а единствено водоснабдяването на туристически обекти.

Природозащитниците предупредиха, че се извършва „чудовищен натиск от министри и инвеститори върху държавни служители и природозащитници”, за да се разреши строителството на нова кабинка в ски зона Банско и да се прикрие увеличената концесионна площ на ски зоната. В новата история на България такова нарушение на екологичното законодателство и на Закона за концесиите не е имало, казват от „За да остане природа в България”. Природозащитниците припомнят, че липсата на държавен контрол е довела до надвишаване на концесионната площ с 650 декара над разрешените 990. За да разреши нова кабинка и писти, Министерски съвет ще позволи промяна на концесионния договор, която допуска и ново строителство в Национален парк Пирин въпреки забраната в чл. 21 на Закона за защитените територии, подчертават от „За да остане природа в България”.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us