Новини

Разбуждането на Слънцето пречи на сателитните навигационни системи


Преминаването на Слънцето в активна фаза може да предизвика неочаквани проблеми с глобалните сателитни навигационни системи, предупредиха британски учени, цитирани от Би Би Си.

Няколко системи разработват сателитната навигация – американската GPS, руската ГЛОНАСС, европейската Галилео и китайската Компас. Сигналите напоследък обаче са изключително слаби и това се дължи на повишената слънчева активност.

Според Катрин Мичел от университета в Бат, заради нарастващата слънчева активност йонизацията на частиците също се повишава и това може да доведе до грешки от порядъка до 10 метра. Тази неточност не е фатална за управлението на автомобил, но е доста сериозна, когато става дума за придвижване например на петролен танкер в открито море, коментира Мичел. Тя допълва, че е възможно да се появят дълги периоди на „заслепяване“, когато да липсва какъвто и да било сигнал. Учените отбелязват, че една от възможностите за преодоляване на евентуалните проблеми, възникващи заради повишената активност, е анализ на данните от предишния слънчев пик. Вече се разработват конкретни схеми, по които да се преизчислява в реално време точната позиция. Въпреки това изследователите отбелязват, че потребителите не трябва да се изненадват, ако навигационните им системи дават странни резултати или сигналът изчезва.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us