Новини

Раздадоха българските архитектурни награди 2022

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков обяви победителя в категорията за ново строителство на конкурса „Български архитектурни награди 2022“, който бе организиран от Камарата на архитектите в България, на тържествена церемония. Голямото отличие за ново строителство е за сградата „Карин дом“, изградена по проект на Unas Studio след спечелен международен конкурс. Целта е създаването на център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди и техните семейства във Варна. Сградата осигурява достъпна среда, съобразена с детските възприятия. В същата категория бяха дадени и четири специални награди. „Нека винаги има много номинирани проекти, които да затрудняват журито в своя избор“, каза министър Шишков, който поздрави победителите и всички, получили отличие на това важно и изключително престижно събитие.

Отличието за опазване на културно-историческото наследство, което се присъжда за първи път в рамките на форума, получи проектът за реставрация на Централна минерална баня „Банкя“. Две награди за цялостно творчество бяха връчени на акад. арх. Георги Стоилов и на проф. арх. Тодор Кръстев.

Четвъртото издание на конкурса се проведе вчера под патронажа на министър Шишков и в него участваха близо 40 проекта. Те бяха оценявани от международно жури от архитекти. Наградените проекти се номинират за европейските награди за съвременна архитектура „МИС ВАН ДЕР РОЕ“.  Събитието е и част от честванията на 85-годишнината от създаването на Камарата на архитектите в България.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us