Новини

Разследват стотици в Турция заради падналите сгради при земетресението, само 5% били в норма

Турските власти разследват 768 души във връзка с последиците от смъртоносните земетресения в Турция на 6 февруари, които разтърсиха района на турско-сирийската граница, предаде ДПА.

Повечето от заподозрените са представители на строителни компании, но сред тях е и кметът на Нурдагъ, който е сред най-разрушените градове.

До момента са арестувани 237 души, съобщава ДПА.

Земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 удариха югоизточната част на Турция в интервал от няколко часа на 6 февруари. Трусовете причиниха жертви и разрушения и в съседна Сирия.

Министърът на вътрешните работи на Турция съобщи вчера, че броят на жертвите е нараснал на 45 968 души.

Земетресенията оставиха без дом близо два милиона души в Турция.

По данни на турско правителство над 200 000 сгради са били повредени при трусовете. Около 50 процента от тях са строени след 2001 г. и би трябвало да отговарят на по-стриктни строителни стандарти.

В Турция нараства общественият гняв срещу лошото строителство и широкоразпространената корупция, които се смята, че са допринесли за мащабите на бедствието, отбелязва ДПА. По-строги строителни норми бяха въведени в страната преди 20 години, но те масово се пренебрегват. Критици твърдят, че разследванията за корупция не стигат до същината на проблема. Отбелязва се също, че няма отстранени от длъжност политически фигури, свързани с пропуски, довели до огромния брой смъртни случаи.

Само 5 процента от сградите, разрушени при смъртоносните земетресения на 6 февруари с епицентър южната турска провинция Кахраманмараш, са били построени в съответствие с изискванията и нормите срещу земетресения, констатираха експерти и учени, назначени от Главната прокуратура на Кахраманмараш. Те са извършили разследвания в зоната на земетресението.

Опазване на артефактите

Министерството на културата и туризма в Анкара предприе радикални мерки за защита на артефактите в археологическия музей в Антакия, в южната турска провинция Хатай, след земетресенията и хилядите вторични трусове, които продължават дни след смъртоносните земетресения от 6 февруари. Уникалната колекция на музея включва статуята шедьовър на хетския крал II Супилулиума.

Въпреки че статуята на последният монарх от Новото кралство на Хетската империя, оцеля без щети при първите земетресения. Експертите покриха статуята, тежаща 1,5 тона, с малки торби с пясък, за да я защитят от неспиращите вторични трусове. В допълнение към чувалите с пясък, статуята беше обградена и със стоманени профили, осигуряващи защита, подобна на клетка.

Статуята на хетския крал II Супилулиума, която датира от късния хетски период през 9 век пр.н.е., беше открита през 2013 г., докато археолозите разкопаваха могилата Тел Тайнат в район Рейханлъ в Хатай. Бяха взети мерки и за други подобни артефакти в археологическия музей. След първите трусове от 7,7 и 7,6 поддържащите колони на музея бяха открити в добро състояние, но някои от стените претърпяха известни щети. Артефактите също са непокътнати. След земетресенията Министерството на културата и туризма, в съответствие със своя план за действие при извънредни ситуации, направи цялостно укрепване на Археологическия музей в Хатай, като увеличи охраната и персонала. Непрестанно видеонаблюдение контролира състоянието на всички зали в комплекса.

Междувременно няколко артефакта от музея Кахраманмараш, повредения музей Елбистан, археологическия музей Нечми Асфуролу и градския музей в Хатай бяха преместени, за да осигурят сигурността им в музеи в близките градове.

 

 

 

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us