Новини

Роскосмос няма да спира изстрелванията, Мaxar показа нова бронирана колона

„Роскосмос“ ще извърши всички планирани изстрелвания на руски космически кораби въпреки санкциите, наложени срещу космическата агенция. Това заяви във вторник Дмитрий Рогозин, ръководител на държавната корпорация, цитиран от „Интерфакс“.

„Ние ще работим по задачите, които обещахме да изпълним., каза Рогозин по време на среща с руския президент Владимир Путин. Има известни забавяния и ние приемаме тази критика, но няма да има реални смущения. Космическата индустрия не трябва да се тревожи твърде много“, добави той.

Санкции

По време на срещата президентът каза, че санкциите, наложени срещу „Роскосмос“ и неговите предприятия, са „опит за ограничаване на развитието на индустрията“.

През януари Рогозин съобщи, че „Роскосмос“ планира да проведе около 30 изстрелвания през 2022 г. На 19 март Рогозин обяви, че Роскосмос ще извърши около 20 космически изстрелвания през 2022 г., след като отказа да изстреля сателити OneWeb и консервира стартовия комплекс в Куру.

На 4 март Рогозин инструктира да спре подготовката на Байконур за изстрелването на ракетата „Союз-2.1b“ със спътници OneWeb. Според него решението е взето въз основа на факта, че „OneWeb не спази нашите законови изисквания за предоставяне на необходимата информация за използването или неизползването на системата за военни цели в интерес на Пентагона и военните ведомства от страните членки на НАТО“.

Путин е възложи на „Роскосмос“ да организира необходимото обучение и полет на борда на руски космически кораб за представители на Беларус.

Нови снимки

На този фон частната компания Maxar Technologies публикува нови изображения на струпана руска военна техника. Този път снимките показват бронирани превозни средства близо до селищата Солоти и Валуики в Белгородска област. Снимките са направени преди два дни. От Валуики – 75 км по магистралата до Великий Бурлук на украинска територия, се вижда няколкокилометров руски конвой. Анализаторите тълкуват тези снимки като прехвърляне на резерви за предстоящата руска офанзива в Донбас.

Вчера видео, споделено в социалните медии, бе проверено, че показва голяма колона от руски военни превозни средства близо до Матвеев курган, селище в руската Ростовска област. Превозните средства се виждат обърнати на северозапад, в посока към Донбас.
Високопоставен украински служител също заяви, че руската офанзива в Донбас „вече е започнала“, предупреждавайки, че Русия продължава да трупа сили в региона.

Maxar е търговско дружество, чиито изображения са използвани например от прокремълски блогъри в опит да докажат, че убийствата в Буча са „фалшификат“.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us