Новини

Русия и САЩ обсъждат създаването на две международни станции на орбита около Луната

Русия, САЩ и другите партньори от Международната космическа станция обсъждат създаването на две станции в орбита около Луната, съобщи през ноември шефът на руската космическа агенция „Роскосмос“ Сергей Крикальов.
Обсъждат се няколко схеми за създаване на окололунна инфраструктура – на високоелиптична орбита и на ниска орбита около 100 километра над повърхността на Луната. Първата може да бъде използвана за стартове на кораби в далечния космос, а втората – за експедиции до повърхността на Луната.
Високоелиптичната орбита ще позволи в перспектива да се извършва работа както на лунна орбита, така и за отправяне на мисии в далечния космос, в това число и към астероиди. Ниската окололунна орбита повече подхожда за редовни кацания на експедиции на повърхността на Луната.
По-рано стана известно, че руската корпорация „Енергия“ и американската компания „Боинг“ са разработили съвместен проект за лунноорбитална станция в два варианта – на основата на два малки обитаеми модула или на един голям. За доставянето на елементите на станцията и на екипажа на лунна орбита се предполага използването на ракетата от свръхтежък клас SLS, разработвана от НАСА. И двата варианта предвиждат на станцията да може да работи четиричленен екипаж. Продължителността на експедициите ще е между 30 и 360 денонощия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us