Новини

Русия ще инвестира в саудитски град на бъдещето

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ), заедно с водещи руски и международни партньори, ще вземе участие в проекта за създаване на града на бъдещето Неом в Саудитска Арабия. Това съобщи директорът на фонда Кирил Дмитриев, цитиран от Интерфакс.

Проектът бе обявен във вторник от саудитския принц Мохамед бин Салман.

Името на футуристичния град означава ново бъдеще. Неом ще се простира на територия от 26 500 кв. км. в източната част на залива Акаба и ще граничи с Египет и Израел. Строителството му ще струва приблизително 500 млрд. щатски долара.

Градът на бъдещето ще произвежда храната си във вертикални ферми, захранвани със слънчева енергия. Приоритетна ще бъде енергетиката от възобновяеми източници като Неом ще се захранва от слънчеви и вятърни електроцентрали, оборудвани с огромни паркове с батерии. Предвиден е проект за обезсоляване на вода от Червено море.

Новият град ще има за цел да привлече високотехнологични предприятия, особено в области като биотехнологии, адитивно производство, роботика, възобновяема енергия и футуристични транспортни решения. Летящите коли са ключов приоритет.

Първата фаза на града се очаква да бъде завършена до 2025 г. Датата съвпада с много прогнози за комерсиално приложение на автономните летателни таксита.

В рамките на работата по проекта ще бъдат привлечени водещи руски високотехнологични компании в сферата на слънчевата енергетика, здравеопазването и образованието, изкуствения интелект, високоскоростен транспорт и др.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us