Новини

Само светлина може да задвижва космически кораби

Само слънчева светлина ще е достатъчна, за да задвижва космически кораби в слънчевата система, ако те са направени от графен. Откритието е на китайски учени, според които графенът може да преобразува светлината в движение. Подобен кораб би превъзхождал космическия платноход.

Структурата на графена е много здрава и провежда изключително добре електричество и топлина. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата, по-проводим от медта и по-гъвкав от каучука.

Фотоните могат да предават кинетична енергия на предмет и да го придвижват напред. В космическия вакуум този слаб ефект може да натрупа достатъчно сила, за да придвижи космически апарат.

Учени от университета в Тянцзин изследващи невероятните свойства на материала, тази година създадоха „графенова гъба“, направена от сливането на смачкани листове графенов окис. Разрязвайки я с лазер, те установиха, че светлината избутва материала напред. Това е странно, защото досега с лазер са премествани само единични молекули, а графеновата гъба е с широчина няколко сантимента.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • В МРРБ търсят еко решения
  В МРРБ търсят еко решения

  Виждаме много дефекти, ще търсим механизъм те да бъдат отстранени. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на

 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us