Новини

САЩ тестват безпилотна космическа совалка


Безпилотен американски космически самолет се приземи успешно във военна база в Калифорния след 15-месечен, обвит в тайнственост полет.

Космическият апарат Екс-37Би (X-37B), който бе изстрелян през март миналата година от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, е провел орбитални експерименти. Повече подробности за мисията на мистериозния космоплан, който кацна в базата на военновъздушните сили на САЩ „Ванденберг“, не бяха дадени.

Летателният апарат, който е разработен от американската корпорация „Боинг“, тежи близо пет тона и е с дължина от 8,9 метра и височина от 2,9 метра. Размахът на неговите триъгълни крила е 4,5 метра. Космопланът е оборудван със слънчеви панели, които са му източници на енергия на орбита. Според информация, дадено по-рано от министерството на отбраната на САЩ, безпилотният апарат, който прилича на умалено копие на совалка, е замислен да лети на височина от 200 до 750 километра и може бързо да променя своето местоположение на орбита и да маневрира. Той може да изпълнява разузнавателни мисии, да доставя неголеми товари в космоса и да изпробва нови уреди.

Това е вторият подобен експериментален полет на Екс-37Би след 2010 г.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us