Новини

Сателит ще изучава космическите отпадъци

Японската компания „Астроскейл“ (Astroscale) ще изстреля в космоса първия сателит, предназначен да изучава космическите отпадъци, този месец. Очаква се мисията да създаде практика за премахване на отпадъци от орбитата на Земята, съобщиха на сайта Спейс дейли, позовавайки се прессъобщението на компанията.

Целта на мисията е разполагането на спътник. Той се нарича “АДРАС-ДЖЕЙ”(ADRAS-J), съкратено от Active Debris Removal by Astroscale-Japan (Активно отстраняване на отпадъци от Астроскейл-Япония). Изстрелването му е насочено за 19 февруари от частния космодрум “Рокет Лаб” (Rocket Lab) на полуостров Махия (Mahia) в Нова Зеландия. Сателитът e с височина 1,2 м и ширина 80 см и е оборудван с много малки двигатели. Това му позволява да маневрира в открития космос и да се доближава до космически отпадъци и отломки на минимално разстояние. Целта на “АДРАС-ДЖЕЙ” е да демонстрира възможността за приближаване, инспектиране и събиране на данни за космическите отпадъци, за тяхното отстраняване, като по този начин допринесе за устойчивото използване на космическото пространство.

“Много съм горд, че “АДРАС-ДЖЕЙ” е готов за изстрелване“, каза Ейджиро Атараши, ръководител на проекта. „Тази мисия не само ще демонстрира изключително сложни и иновативни възможности, които ще подпомогнат разчистване на земната орбита, отстраняване на отломки, но и представлява значителна стъпка напред в създаването на устойчива орбитална среда за следващите поколения.“

“АДРАС-ДЖЕЙ” ще изучава японската ракета-носител H2A, изстреляна през 2009 г., ще прави снимки и ще предава информация на Земята. От „Астроскейл“ казаха, че това е първата мисия в света за безопасно приближаване към космическите отпадъци.

При успех на мисията, компанията възнамерява да продължи да разработва технологии за почистване на отпадъци около земната орбита, като същевременно си сътрудничи с правителства и компании в различни страни.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us