Новини

Създадоха каталог на цветовете в помощ на търсенето на извънземен живот

Университета Корнел съобщи за международна група от учени, които са съставили библиотека „Цветовете на живота“, описваща цветните подписи на микробния живот на Земята, за които се предполага, че може да се открият и в спектърите на други планети.

„Базата данни ни дава нова представа как може да изглеждат далечните обитаеми светове.“ Това заяви ръководителят на екипа Лиса Калтенгър, професор по астрономия от университета Корнел.

Каталогът включва екстремофили – организми, които живеят в екстремни условия и се намират в най-негостоприемните райони на планетата ни. В него са систематизирани дължините на вълните на светлината отразена от 137 микроогранизма.

Ако учените намерят в спектъра на екзопланета пикове с дължина на вълната, съответстваща на цвета на описаните видове, това би било косвен признак за наличието на живот на дадената планета. Задълбоченото проучване на спектъра на отразената светлина ще бъде в помощ при подготвянето на следващото поколение свръхчувствителни телескопи, които ще търсят живот на екзопланетите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us