Новини

Семинарът „Географска информация: необходимо да знаете” демонстрира софтуер за уеднаквяване на понятията в ГИС

Семинарът по европейския проект „Географска информация: Необходимо да Знаете“ (GI-N2K) събра представители от различни държави в София в началото на септември. Президентът на Асоциацията за геопространствена информация в Югоизточна Европа (AGISEE) Улрих Боес представи проекта. В начинанието участват 31 партньори от 25 държави, като има и асоциирани членове. Проектът е по програмата за Учене през целия живот на Европейския съюз и е започнал през 2013 г. в Льовен, Холандия.

Идеята е да се подпомогнат географите по света да използват и прилагат един и същи модел на познание, обединено в т. нар. корпус от знания, свързани с географските информационни науки и технологии (Geographic Information Science and Technology Body of Knowledge (GISTBoK). Инициативата за подобно начинание е американска – на Университетския консорциум за географски информационни науки (UCGIS) още през 1997 г. Днес по темата работят и европейски партньори от инициативата INSPIRE. Проектът е изцяло с практическа и образователна насоченост. Освен това е динамичен и постоянно се подобряват различните софтуерни инструменти. Акцентът на проекта пада върху Балканите.

До момента са проведени седем семинара и предстои финален в Белгия, но организаторите са надяват инициативата да продължи.

Доц. д-р инж. Любка Пашова от департамент „Геодезия“ на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН показа резултатите от изследвания в 28 държави, които анализират търсенията и познаването на корпуса от географска информация. Оказва се, че нито бизнесът, нито занимаващите се с образование използват и познават добре този корпус. Причините са няколко – някои го намират за твърде научен, други – за твърде американски, заради мястото, където е създаден първоначално, а трети смятат, че не е достатъчно актуален.

Именно въпроса с актуалността на корпуса засегна Башким Идризи – президент на Изследователския институт за гео науки за Югоизточна Европа (Geo-SEE). Той представи софтуера VirLaBok, в който всеки може да даде предложение и да участва добавяне на понятия и теми към Body of Knowledge.

Инструментът може да бъде открит и използван тук https://gin2k.bigknowledge.net/bokwiki/bokwiki.html

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us