Новини

Слънцето обръща полюсите си


Слънцето обръща полюсите си, като единият е започнал да се измества още миналата година, а другият – сега.

През следващите няколко месеца магнитното поле на Слънцето ще се обърне и заедно с него полюсите му ще си разменят местата. Пълното изменение ще протече в рамките на следващите 3 до 4 месеца. Тазгодишният процес е по-специален с това, че съвпадна с летния слънчев максимум.

Това явление е естествена част от слънчевия цикъл. То се случва всеки 11 години, но учените още не са сигурни каква е причината за феномена.

Магнитното поле на слънцето (наричано хелиосфера) ще отслабне постепенно, докато достигне нулата, след което ще се появи отново с обърнати полюси. Хелиосферата се простира от Слънцето, чак до границите на Слънчевата система и може да повлияе всички обекти в този обсег. Тя формира пласт, който защитава слънчевата система от космически лъчения. По време на изменението магнитният пласт ще претърпи вълнения, които ще направят защитата от космически лъчения още по-ефикасна.

Според учените магнитните вълнения на Слънцето могат да предизвикат промени в климатичните условия и облачността на Земята, но няма повод за притеснение.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us