Новини

Софиянци искат нощен градски транспорт


Михаела Самарджиева

Фондация „Дома Арт“ поде инициативата за осигуряване на нощен градски транспорт в София. Вече има петиция в интернет, а идеята е да се въведе схема на движение на градския транспорт в София в часовете след приключване на нормалния в момента график. Целта е да се обхванат всички зони на столицата – най-вече отдалечени квартали и транспортните възли – гара, автогара, летище. Според инициаторите може да се намери подходяща ценова рамка за нощните превозни маршрути, както и компенсация на служителите на градския транспорт, обслужващи тези линии.

Фондацията организира дискусия в края на февруари, на която бе поканен и представител на Центъра за градска мобилност. Той обаче не участва в обсъждането.

Инициаторите имат и конкретни предложения: метрото да се движи петък и събота до 03:00 ч., с интервал между 20 и 30 мин., а трамвай  №5 да се движи през цялата нощ, на интервал от един час. Същото важи и за други автобусни линии, които да са комбинирани, за да се обхване по-голям периметър. Окончателният проект ще е готов в средата на март. До момента над 3200 човека одобряват идеята на фейсбук страницата www.facebook.com/pages/Зa-нощен-градски-транспорт-в-София.

Идеята за нощен транспорт в София не е нова, но досега не е срещала голямо разбиране от страна на общинарите.

Автор

Super User
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us