Новини

Сондата Philae се събуди

Роботизираната сонда Philae, която се спусна върху кометата 67P/Чурюмов-Герасименко през миналия ноември и бе смятана за изгубена след едва 60 часовата си работа, възобнови контактите си със Земята.

Екипа на мисията „Розета“ таеше надежди сондата да е попаднала в сенчеста дупка и да не е могла досега да се захрани чрез соларните ѝ панели, и да се събуди с наближаване на Слънцето.

От Европейската космическа агенция (ESA) съобщиха в неделя, че сондата изненадващо е изпратила сигнали в четвъртък за първи път откакто е преминала в принудителна хибернация. За момента се предполага, че апаратът получава достатъчно светлина, за да поднови изпращането на данни. Комуникацията на сондата със Земята чрез кораба-майка „Розета“, който е в орбита на кометата, е продължила 85 секунди. След преглед на данните е станало ясно, че апаратът се е събудил още по-рано, но не е могъл да установи контакт с нашата планета.

За екипа на мисията предстои да оцени състоянието на Philae при следващия обмен на данни. В паметта на сондата трябва да има около 8000 пакета данни, които да описват случващото се на кометата през изминалите няколко дни. А ние на Земята продължаваме да очакваме такива, които биха разкрили информация за ранните етапи на образуването на планетите.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us