Новини

Спътници на ЕКА засякоха труса в Италия

renzo piano italy earthquake rebuilding dezeen sq Custom

Топархитект: Италия има нужда от 50-годишен план за защита от земетресения

renzo piano italy earthquake rebuilding dezeen 2364 ss 0 1024x731 Custom

Спътниците „Сентинел“ на Европейската космическа агенция успяха да картографират движението на земната повърхност по време на земетресението в Италия в края на август. Данните показват разместване с 23 см, докато 20-километровият разлом е раздрал Апенините през нощта в сряда миналата седмица. Учените ще използват информацията, за да разберат по-добре какво е причинило земетресението с магнитуд 6,2, което взе над 300 жертви.
Най-засегнатият град е Аматриче, но пострадали са също Арката, Акумоли, Пескара дел Тронто.
Картата е направена от наблюденията на спътниците преди и след земетресението. Разместването на земния слой е в 25-километров елипсовиден район между градовете Норча и Аматриче. Разломът е дълъг около 20 км, като средното пропадане в дълбочина по разлома е около половин метър. По-голямата част от приплъзването е била в дълбочина, съвсем малко от разместването е достигнало до повърхността.
Разместването е концентрирано в два участъка. Това означава, че вероятно пропукване е имало по два отделни сегмента на разлома.
Спътниците „Сентинел“ 1а и „Сентинел“ 1b обикалят Земята, като заснемат цялата суша поне веднъж на шест дена. Бързото им връщане над определено място означава, че те са могли да направят измервания над централна Италия още в петък след земетресението, а след това и в събота.

Същевременно световноизвестният архитект Ренцо Пиано заяви, че Италия се нуждае от 50-годишен план за защита от земетресения по повод поредната трагедия на Апенините, отнела живота над 290 души. След земетресението от 6,8 по Рихтер в края на август, италианският премиер Матео Ренци поиска съвети от експерти за възстановяването на засегнатия от район в Централна Италия.
Според Пиано, Италия трябва да подобри сеизмичната устойчивост на сградите по цялото протежение на планинската верига Апенини. Това според него е проект, който ще продължи 50 години. Тази дългосрочна инициатива ще се нуждае от принос от целия свят, е казал още архитектът.

Ренцо Пиано е на 78 години и сред най-прочутите сгради, проектирани от него, са Центърът „Помпиду“ в Париж и небостъргачът в Лондон с формата на къс стъкло.
Архитектът имаше принос към възстановяването на италианския град Акуила, пострадал тежко от земетресението през 2009 г. Там Ренцо Пиано следеше работата по строителството на нова концертна зала.

Сеизмолозите предупреждават, че районът от Италия до Турция е силно земетръсен, защото там се срещат евроазиатската и африканската плоча.

Учените припомнят, че разрушителността на земетресение зависи не само от неговата сила, но и от местонахождението му, отдалечеността му от епицентъра и неговата дълбочина.
Земетресенията могат да възникнат близо до повърхността или в земните дълбини. Повечето трусове се случват на по-малка дълбочина, според Американския геоложки институт.
Земетресението в Италия е много плитко – между 4 и 10 км. За сравнение – земетресението в Мианмар в същия ден е с магнитуд 6,8 е било по-дълбоко – на 84 километра под земната повърхност, което се смята за средна дълбочина. Плитките земетресения обикновено са по-опустошителни от дълбоките. Сеизмичните вълни от дълбоките трусове трябва да изминат по-голямо разстояние към повърхността, при което губят енергия.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us