Новини

Спътник на Европейската космическа агенция създаде истински модел на геоида


Първият модел, базиран на данните от сателита GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explore), беше представен от Европейската космическа агенция. Сателитът беше изстрелян през март 2009 г., за да измери гравитацията на Земята с безпрецедентна до момента точност.

Представеният модел е разработен на данните от два месеца – ноември и декември 2009 г.

Според ръководителя на мисията Рюне Флобергаген вече е направена сериозна крачка в създаването на точен модел на геоида. Този модел ще даде необходимата информация за редица геонауки. На всеки два месеца данните ще се обогатяват и моделът ще става все по-прецизен, заявиха от агенцията. Средната височина на спътника GOCE е 254,9 км, което е най-близката достигана орбита от всеки сателит, изпращан от Земята.

Автор

Super User

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране
  Комитова: Чакаме 1,9 млрд. лв. за саниране

  България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд. Значителни средства са предвидени за тези

 • Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура
  Дискусия как да се направи по-добра инфраструктура

  Предприемачите и общината имат нужда от диалог, за да се стигне до по-справедливо изграждане на инфраструктура. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството арх.

 • Дрон летя рекордно дълго
  Дрон летя рекордно дълго

  Безпилотният летателен апарат „Фън Жу 3-100“, проектиран от китайски студенти, постави рекорд за продължителен полет на дрон – 80 часа, 46 минути и 35 секунди,

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us