Новини

Спешно документират културното наследство на Средния Изток

Културното наследство на Средния, застрашено от разрушения причинени от „Ислямска държава“, ще се документира ускорено с 3D камери, съобщи БиБиСи. Хиляди жители ще бъдат включени в заснемането, част от проект на археолози от Окфорд и Харвард. Снимките би трябвало да помогнат за триизмерното отпечатване на модели на сгради и артефакти, на които са нанесени щети.

Изпълнението на проекта се ускори след взривяването на храм на 2000 години в сирийския град Палмира от екстремисти на „Ислямска държава“ (на снимката).

Екипът на Роджър Мишел е разработил евтина камера, която позволява и на неопитни потребители да заснемат висококачествени триизмерни изображения, които ще се качват в онлайн база данни. В сътрудничество с ЮНЕСКО апаратите ще стигат до местните жители, желаещи да помогнат в изпълнението на проекта.

За опазването на културното наследство в Средния Изток ще бъдат раздадени близо 5000 3D камери в конфликтните зони по света, с които да се заснемат над милион изображения на обекти в риск до края на 2016 година.

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us