Новини

Столична община сезира прокуратурата за рушащи се паметници на културата

Столична община сезира прокуратурата за престъпно разрушаване на емблематични паметници на културата – Захарна фабрика, къщите на Яворов и Фингов. Според софийската администрация собствениците са получили задължителни указания, наложени са санкции, но със своите действия и бездействия те разрушават обекти на културното наследство. В много от случаите при глоби се стига до съда, където те се обжалват. Арх. Влади Калинов от дирекция “Контрол по строителството” в Столична община коментира, че новите собственици на Захарна фабрика са изключително трудни за откриване, включително и за съда, където се обжалват нови две санкции по 100 хил. лв.

За Яворовата къща е планиран само козметичен ремонт поради проблеми с кредити, лихви и дела, е съобщил пред Нова телевизия собственикът на културната ценност.

Междувременно в Харманли е разрушен бивш тютюнев склад – също паметник на културата. Собствениците са съборили сградата заради множеството предписания от общината, че е опасна. От Министерството на културата извършват проверка по случая.

Автор

Geomedia Magazine

И все пак тя се върти…
Rotating_earth
Rotating_earth
От категорията
 • България и Румъния заедно в морското пространствено планиране
  България и Румъния заедно в морското пространствено планиране

  България и Румъния приключват успешно проект за взаимодействие в областта на морското пространствено планиране. В онлайн формат беше проведена заключителната конференция по инициативата „Трансгранично морско

 • След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място
  След трагедията на АМ „Струма“: Комитова иска проверка на място

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проведе работно заседание с ръководствата на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) и Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК)

 • Обновяват Кремиковския манастир
  Обновяват Кремиковския манастир

  Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Нина Стоименова посетиха днес Кремиковския манастир „Св. вмчк.

Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us