Новини

Строителството на нов участък от АМ „Хемус“ започва на 15 август

На 15 август започва строителството на нов участък от АМ „Хемус“. Първа копка ще направят регионалният министър Николай Нанков и премиера Бойко Борисов. Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството при инспекцията на строителството в отсечката между Ябланица и п. в. „Боаза“. Той провери работата на обекта заедно с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов. Регионалният министър информира, че малко над 30% от трасето са готови, с проектирането изпълнението надхвърля 35%. „Тези почти 10 км са предизвикателство, минават през планинска част, но ще сме готови 7-8 месеца предсрочно, без да правим компромис с качеството и сигурността на работниците“, категоричен бе министърът.

Средствата, които се инвестират, са 55 млн. лева без ДДС при обявена първоначално цена от 90 млн. лева. Спестени са 40%. Регионалният министър сравни инвестицията с тази за изграждането на АМ “Люлин”. „При същия терен и същите съоръжения търгуваната през 2005 г. магистрала струва около 8 млн. евро на километър. Тук говорим за под 3 млн. евро. за километър или почти 3 пъти разлика в цената“, обърна внимание той. В МРРБ работят и по нормативни промени, с които ще се увеличат гаранционните срокове за ново строителство на магистрали с поне 3 години, допълни Нанков.

Регионалният министър информира, че до края на месеца ще започне търгът за участъка от АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. „Тези 52 км ще бъдат разделени на три етапа. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново. АМ „Хемус“ е наш основен приоритет, както и пътят Ботевград – Мездра. Процедурата за най-тежкия участък от него се обжалва, като приключи обжалването ще го продължим“, посочи министър Нанков.

„Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна АМ „Хемус“ ще е готова до 2024 г.“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. „На 15 август почваме строителството на магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Търговище. Догодина по това време участъкът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са готови“, каза още той. „В скалата се прави път, ще отиде до Тетевен“, коментира премиерът строителството на отсечката до Боаза. „От инженерна гледна точка се изграждат огромни съоръжения – насипи по 26 метра, за да се изравни денивелацията на трасето. Водостоците са огромни, тъй като зоната е вододайна. Отливат ги на място“, допълни премиерът. Техническият ръководител на обекта Калин Борисов обясни, че големите насипи се изпълняват чрез армонасипни системи, а водостоците са 14-тонни, извънгабаритни и се правят на място, за да се спестят разходите от транспорта им.

„Това е най-трудното трасе от АМ „Хемус“, но основната ни задача е да се пази животът на строителите. Не трябва да се допуска авария. Да бързаме, но с разум“, обърна се премиерът към инж. Глосов.

Министър-председателят коментира, че вероятно в началото на октомври, с 8 месеца предсрочно, ще бъде открита отсечката до Сандански на АМ „Струма“. В момента другите участъци се строят или търгуват. Остава да се търгува последният – през Кресненското дефиле. По отношение на археологическите находки той посочи, че решението зависи от археолозите.

„Трябва да се съсредоточим в строителството, социалната сфера, образованието“, каза министър-председателят. Над 200 училища и детски градини се ремонтират в момента. Тече мащабно строителство в образованието на стойност 620 млн. лв.

{module [180]}

{gallery}kam_novinite/hemus_insp:800:450:1:0{/gallery}

{module [180]}

Снимки: МРРБ

Автор

Geomedia Magazine
От категорията
Гео-портал на минестерството на отбраната

Contact Us